Μετάβαση στο περιεχόμενο

τι έκανες στον πόλεμο μπαμπά;

10 Αυγούστου, 2009

 ταγματασφαλίτες 

Διάβασα αυτές τις μέρες την Αυτολογοκριμένη Μνήμη του Τάσου Κωστόπουλου (εκδόσεις ΦΙΛΙΣΤΩΡ, 2005) που περιγράφει πως ο ένοπλος δωσιλογισμός δικαιώθηκε (εν μέρει έστω) μεταπολεμικά, αμέσως μετά το τέλος της κατοχής έως και τα χρόνια της μεταπολίτευσης:

 

Τα τάγματα ασφαλείας είναι ο μεγάλος απών από την επίσημη εικόνα της δεκαετίας του 40, όπως αυτή φιλοτεχνήθηκε στα μεταπολεμικά χρόνια. Αυτή η σιωπή κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στην αντίφαση ανάμεσα στα εθνικιστικά φρονήματα των συμμετασχόντων και την πεζή πραγματικότητα της ένοπλης συνεργασίας τους με τον κατακτητή. Μπορεί τα στελέχη τους να ενσωματώθηκαν πλήρως στο μετεμφυλιακό κράτος των εθνικοφρόνων, φτάνοντας επί χούντας μέχρι την κορυφή της κρατικής ιεραρχίας, αναγκάστηκαν όμως να αποσιωπήσουν το κατοχικό παρελθόν τους.

 

Ο μόνος τρόπος να χωρέσουν οι ταγματασφαλίτες στην κυρίαρχη αφήγηση, ήταν ως θύματα του «κοινού εχθρού». Από το Βαθύλακο και το Κιλκίς ως το Mελιγαλά και τους Γαργαλιάνους, η πτωματολογία των «αγρίως σφαγιασθέντων» κάλυψε τα κενά της επίσημης ιστορίας κατασκευάζοντας την εικόνα μιας ενιαίας εθνικοφροσύνης. Η εικόνα αυτή κυριάρχησε μέχρι τη μεταπολίτευση, όσο η νομοθεσία περί «αναμόχλευσης παθών» και η σκιά του χωροφύλακα καθόριζαν τα όρια της ιστοριογραφικής νομιμότητας.

 

Βαρύ από μόνο του το θέμα για τέτοια εποχή, επέλεξα να αναδημοσιεύσω ένα κομμάτι κάπως φαιδρό σήμερα, που, τη στιγμή που εκδόθηκε, φαντάζομαι προκαλούσε ανατριχίλα…Ένα από τα επιχειρήματα που προέβαλαν οι απολογητές των ταγμάτων είχε να κάνει με την καταπολέμηση της έκλυσης των ηθών που επέφερε η ανάπτυξη του ΕΑΜ, ιδιαίτερα στο χώρο των νέων. Στα εν έτει 1952 απομνημονεύματα του, ο ταξίαρχος τότε Διονύσιος Παπαδόπουλος (λοχαγός παλιότερα στις μονάδες του ΕΛΑΣ Λακωνίας) γράφει:

 

«Μα η πιο μεγάλη συμφορά που μας έκανε ο κομμουνισμός, είναι ότι κατόρθωσεν να διαφθείρη ψυχικώς και σωματικώς τα παιδιά μας, την Ελληνικήν Νεολαίαν μας, την οποίαν επότισε με το δηλητήριον της διαφθοράς και της ακολασίας και ιδού κατά ποίον απαίσιον και σατανικόν τρόπον. Ένα παρακλάδι της οργανώσεως του ΕΑΜ είναι το παιδικό κίνημα […] Η οργάνωσις αυτή παρελάμβανε τα παιδιά (αγόρια και κορίτσια) από 10 μέχρι 14 ετών. Όπως όλοι γνωρίζετε εις την ηλικίαν αυτήν αρχίζει το σεξουαλικόν ένστικτον. Ακόλαστοι διαφθορείς, που ήσαν φυσικά αξιόλογα στελέχη του ΚΚΕ, εχρησίμευαν ως ‘Δάσκαλοι’ των αθώων αυτών παιδιών και η σπουδαιότερη διδασκαλία τους ήτανε να γαργαλίζουν και να εξάπτουν μεθοδικά το γενετήσιον ένστικτον. Τα εδίδασκον π.χ. όταν ένα αγόρι συναντά στο δρόμο ένα κορίτσι να του λέη καλημέρα χρυσό μου…να το πιάνη από το χέρι και να κάθωνται παράμερα κάτω από ένα ίσκιο ή στη λιακάδα και να συζητούν ελεύθερα για ό,τι θέλουν. Ταυτοχρόνως οι ακόλαστοι αυτοί παιδαγωγοί (ήσαν συνήθως ένας κομμουνιστής και μία κομμουνίστρια σε κάθε συγκέντρωσι) παρουσιάζουν εις τα παιδιά αισχρές σκηνές εκ του φυσικού. Άλλοτε πάλι εχάϊδευαν και αγκάλιαζαν τα πιο μεγαλύτερα παιδιά και τα έσπρωχναν να ακολουθούν μόνα των τον δρόμο του ορμεφύτου. Για να εξουδετερώσουν την επιρροήν των γονέων, τους έλεγαν συγχρόνως ότι αυτοί δεν έχουν κανένα δικαίωμα να τα συμβουλεύουν, να τα μαλώνουν ή να τα κτυπούν. Τα μπόλιαζαν έτσι με μίσος για τους πραγματικούς προστάτας, για εκείνους που λαχταρούσαν να τα φέρουν στον δρόμον της αρετής και εμπότιζαν τας ψυχάς των με αποστροφή για το καλόν και την ηθική. Και το παιδί, όπως ξέρουμε όλοι, στερείται λογικής και ακολουθεί τον δρόμον του ενστίκτου, που είναι σ’ αυτή την ηλικίαν η ροπή προς το κακό. […]

 

Προτείνω επίσης :

Οι Ταγματασφαλίτες δικαιώνονται

Ποιοί ήσαν οι πρόστυχοι ταγματασφαλίτες;

 

b95499

21 Σχόλια leave one →
  1. 10 Αυγούστου, 2009 2:47 μμ

    εκτός θέματος:
    Τι θα γίνει ?
    έχεις μέηλ από το μπαλλόνι.
    για πόσο ακόμη θα κάνω τον ταχυδρόμο !

  2. 10 Αυγούστου, 2009 4:23 μμ

    Σόρρυ δηλαδή, αλλά αυτό το βιβλίο το διαβάζεις υπηρετώντας;
    Και δεν σκιάζεσαι σε κάθε κλαράκι που σπάει δίπλα σου;;;
    μπρρρρρρρρρρ… 😕 😕
    Διάβασε παιδάκι μου κάτι πιο ανάλαφρο!
    υ.γ.επιβεβαιώνω!
    Σου έστειλα γραφή! Περιμένω απάντηση!
    φχαριστώ Ενφαντ! Πάντα εξυπηρετική!

  3. 10 Αυγούστου, 2009 4:52 μμ

    Άχου..ούτε μια ωρίτσα δεν μπορεί να ξεκουραστεί πια κανείς εδώ μέσα. Λες και τώρα που είδα το μέηλ σας διαφώτισα…

    υ.γ. είμαι θετικό πνεύμα και πιστεύω όλα να πάνε καλά…

  4. 10 Αυγούστου, 2009 8:32 μμ

    τι ανάρτηση είναι αυτή Silent, τέτοιες εποχές που ζεις και με τέτοιες αναρτήσεις που κουβαλάς (αν δεν κάνω κάνα λάθος δλδ…) παιδί μου ;

    Φοβερό πάντως, όλα θα τα δω σε λιγάκι που θα επανέλθω με ησυχία – αμάν αυτοί οι αντιπερισπασμοί σήμερα !

    (καλά, τώρα, γκρινιάζουμε κι εμείς … )

    Να’σαι καλά Σιωπηλέ, που μόνο σιωπηλός δεν είσαι μού φαίνεται 😆

  5. 11 Αυγούστου, 2009 1:39 μμ

    «καλημέρα χρυσό μου…» χαχαχα!
    Αντίστοιχες «πληροφορίες» έστειλε κάποιος επιστολογράφος της Καθημερινής, για τις στρατιωτίνες του ΔΣΕ, τις οποίες έσπευσε να υιοθετήσει ο γνωστός κύριος Κασιμάτης (πρώην Πανδώρα). Κάπου, κάποιος, το είχε σχολιάσει κι αυτό, αλλά ποιος, πού; Θείε Αλτσχάιμερ πού είσαι;

  6. 11 Αυγούστου, 2009 1:53 μμ

    καλημέρα χρυσά μου!
    (αναφέρομαι σε αυτούς που διαβάζουν που και που τις αναρτήσεις μου και όχι στους άλλους που βγαίνουν όλο εκτός θέματος). Ε, τι μόνο εγώ θα παίρνω κάτω από τη βάση;

    @χάρη αυτό βρήκα πρόχειρο αυτό διάβασα. Πιο επίκαιρο δεν γινόταν πάντως, αφού έχω ήδη υπόψη μου πέντε έξι τύπους που άνετα θα γινόταν ταγματασφαλί(η)τες αν τους δινόταν η ευκαιρία σήμερα…Μη σου πω ότι κάποιοι από τους δωσίλογους που ξεπάστρεψαν κόσμο και κοσμάκη τους βλέπουμε να στρογκυλοκάθονται στα έδρανα της δημοκρατικής (;) μας βουλής.

    @δύτη καλημέρα και σε ‘σένα πουλάκι μου 🙂
    θα ψάξω μήπως και το βρω αυτό που αναφέρεις, ψοφάω για τέτοια…

    Πέρα από την πλάκα πάντως, είναι τραγικό πως σε αυτή τη χώρα το κακό πάντα θριαμβεύει. Ο δωσιλογισμός (ένοπλος και μη) και οι μαυραγορίτες παλιότερα, οι μεγαλοκομπιναδόροι και τα τσιράκια των υπουργών σήμερα. Να δείτε που μια μέρα ο Χριστοφοράκος θα αναχθεί σε εθνικό ήρωα…

  7. 11 Αυγούστου, 2009 1:54 μμ

    Α, και σε περίπτωση που δεν περάσατε από τα λινκς, το ζουμί βρίσκεται στις παρακάτω δύο προτάσεις:

    «ΑΓΑΠΗΤΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΑ, ΠΑΠΑΔΟΓΚΩΝΑ, Ο ΦΥΡΕΡ ΕΛΑΒΕ ΓΝΩΣΙΝ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΥΜΩΝ, ΤΩΝ 5000 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΠΛΙΤΩΝ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΕΙΤΑΙ ΕΠΙ ΤΟΥΤΟΙΣ ΕΓΚΑΡΔΙΩΣ. Ο ΦΥΡΕΡ ΔΙΑΒΙΒΑΖΕΙ ΥΜΙΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΝ ΤΟΥ ΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ. HEIL HITLER.»

    – Heinrich Himmler
    (Reichsfurher και αρχηγός του SS)

    «Είμαι υπερήφανος για την δράση του πατρός μου κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής…»

    – Γιόκας του Παπαδόγκωνα και πρώην Υπουργός Αμύνης (Νέας Δημοκρατίας).

  8. 11 Αυγούστου, 2009 4:26 μμ

    Α, έχω και κάτι άλλο στη συλλογή μου, σκεφτόμουνα να το αναρτήσω εγώ αλλά στο χαρίζω!
    Πολλά ακούμε τελευταία για τους ήρωες του ΕΔΕΣ που τους έφαγε η αριστερή ιστοριογραφία. Ορίστε λοιπόν μια παρουσίαση ενός βιβλίου, του ημερολόγιου ενός ΕΔΕΣίτη, ο άνθρωπος ανήκε ας πούμε στην πατριωτική μεσο-μεγαλοαστική τάξη, και το ημερολόγιό του, σύμφωνα με το δημοσιογράφο, απηχεί τις ανθρώπινες πλευρές της αντίστασης.

    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=56&artid=24417&dt=23/11/2008

    Εφιστώ την προσοχή στις εξής ανθρώπινες πλευρές του ΕΔΕΣ:

    α) το αστείο:

    «12-16.9.43 Ηπιαμε ένα μεσημέρι τέσσερις άνθρωποι πάνω από τέσσερις οκάδες τσίπουρο. Ητανε ο Μπαλτογιάννης, ο Παπακοσμόπουλος, ο Παπακώστας απ΄ την Πλατανούσα κι εγώ. Εγώ έφυγα μετά τις δύο οκάδες! Οι άλλοι συνέχισαν. Μετά τον ύπνο μου τους βρήκα να συνεχίζουν. Ο Μπαλτογιάννης κοιμόταν αναίσθητος. Τον Παπακοσμόπουλο έπιασε μανία αίματος. Μ΄ ένα μαχαίρι στο χέρι κυνήγησε την κυρία Παπαδάτου και θα την έσφαζε αν δεν επενέβαινα εγώ με κίνδυνο της ζωής μου! »

    β) το ανατριχιαστικό:

    «6.10.43 Η δίκη της κατασκόπου Ρίτας Πόρσερ αποτέλεσε ένα γεγονός στη Δαφνωτή. Την καταδικάσαμε σε θάνατο. Εν τω μεταξύ, περιμένοντας την έγκριση της καταδίκης από το γενικό Αρχηγείο ικανοποιεί όλες τις ανάγκες του Σταθμού διοικήσεως! Τριάντα σ΄ ένα βράδυ την παραμονή της δίκης.»

  9. 11 Αυγούστου, 2009 4:32 μμ

    silentcrossing,

    ΜΠΗΧΤΗ (ΑΔΙΚΟΣ) ΕΛΗΦΘΗ ΣΤΟΠ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΜΑΙ ΔΙΠΛΩΣ ΣΤΟΠ ΠΡΟΣΒΛΕΠΩ ΣΥΝΤΟΜΟΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΙΝ ΣΤΟΠ

  10. 12 Αυγούστου, 2009 11:19 μμ

    @Δύτη : επί τού θέματος (τού πρώτου λινκ σου) είχε γίνει και μεγάλη συζήτηση στα κλαδιά Των Πτηνών (κελαηδίσματα), νομίζω (δυστυχώς δεν έχω τον καιρό να ψάξω)

    @Silent : μετά την επανάσταση (για την «εθνική» «μας» ανεξαρτησία), κυβέρνησαν αυτοί που δεν έριξαν ούτε μια σφαίρα – εναντίον «εχθρών», γιατί εναντίον…»δικών» : πολλές –

    – μετά την αντίσταση : παρομοίως.

    Είμαστε χώρα με συνέπεια και αρχές.

    φιλιά

  11. 14 Αυγούστου, 2009 8:28 πμ

    @δύτη σε ευχαριστώ πολύ για τα διαμαντάκια που έστειλες.

    Αναφορικά με το πρώτο, είναι γνωστό ότι η λάσπη ήταν ανέκαθεν το κύριο όπλο της δεξιάς για να μειώσει τους αγώνες που με λύσσα προσπαούσε να καταστείλει. Ψάχνω να βρω πως θα μπορούσε να αποδοθεί στα ελληνικά η λέξη «pathetic», αφού έτσι μόνο μπορεί να χαρακτηριστεί ο γράφοντας…χμ, αξιολύπητος ίσως;

    Από το δεύτερο κρατάω και την αντάρτικη δράση εναντίον των ψύλλων. Δεν έχω την παραμικρή ιδέα εάν αληθεύουν στο 100% όσα γράφει, χαίρομαι πάντως που υπάρχει ακόμα η μπλε πολυκατοικία..

  12. 14 Αυγούστου, 2009 8:32 πμ

    @enfant το ξέρεις ότι σε πειράζω, ε;
    το λοιπόν, σήμερα το πρωί έφαγα μια φέτα πεντανόστιμο σπιτικό ψωμάκι, μούρλια. Αναρωτιέμαι που μπορώ να βρω τη συνταγή… 😉

  13. 14 Αυγούστου, 2009 8:38 πμ

    @χάρη τώρα πια αισθάνομαι ακόμα πιο ασφαλής που γνωρίζω ποιοί είναι υπεύθυνοι για την προστασία της χώρας από εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς.

    (η ιδέα του πολιτικού ασύλου γίνεται όλο και πιο επώδυνη…)

    φιλιά!

  14. 14 Αυγούστου, 2009 9:01 πμ

    silentcrossing,

    στον σαράντα χρόνια φούρναρη φαντάζομαι..
    δεν νομίζω να σου την αρνηθεί ..
    🙂

  15. 15 Αυγούστου, 2009 10:47 πμ

    Ε, λοιπόν δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έχει βλάβη ο παροχέας μου (αυτός που μου παρέχει ίντερνετ εννοώ…)

    Από χθες προσπαθώ να εκμαιεύσω κάποιες μυστικές πληροφορίες για το ψωμί και δεν τα καταφέρων. Μα καλά, και τα καλώδια λείπουν για 15Αύγουστο;

    Ρωτώ λοιπόν εθυαρσώς τη φουρνάρισσα: μα τι στο καλό είχε μέσα το ψωμί και είναι τόσο νόστιμο;;
    ε;;

  16. 15 Αυγούστου, 2009 11:19 πμ

    καλώδια παρόντα
    οι συνταγές δίνονται ιδιαιτέρως.
    το χαρουποσκέυασμα τι έλεγε
    σε δεύτερο βαθμό (εφετείο) ;

  17. 15 Αυγούστου, 2009 11:29 πμ

    @enfant μη με παρεξηγήσεις, στα δικά μου καλώδια αναφερόμουν, που δυο μέρες τώρα μου κάνουν σαμποτάζ.

    Αλλά ας είναι καλά ο φίλος μου που του ποτίζω τα λουλούδια και με αποκατέστησε στα μάτια της κοινωνίας.

    Χαρουποσκεύασμα; εγώ μόνο το πορτοκάλι πήρα μυρωδιά. Νοστιμότατο, εξαίσιο!

    Προτείνω να συνοδεύεται με τον πρωινό καφέ!

  18. 15 Αυγούστου, 2009 11:35 πμ

    🙂

  19. 29 Αυγούστου, 2009 2:37 μμ

    Εκκαθάριση σκληρού δίσκου:
    Για όσους με παρακολουθούν ακόμα, θυμήθηκα και την παρακάτω επιστολή που συντάχθηκε «Εν Αγίω Ορει τη 13/26 Απριλίου 1941» και απευθύνεται «Προς την Αυτού Εξοχότητα τον Αρχικαγκελλάριον του ενδόξου Γερμανικού Κράτους Κύριον Αδόλφον Χίτλερ εις Βερολίνον»…

    «Εξοχότατε, οι βαθυσεβάστως υποσημειούμενοι Αντιπρόσωποι των Είκοσιν Ιερών Βασιλικών Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών του Αγίου Ορους Αθω, λαμβάνομεν την εξαιρετικήν τιμήν ν’ απευθυνθώμεν προς την Υμετέραν Εξοχότητα και παρακαλέσωμεν Αυτήν θερμώς, όπως, ευαρεστημένη, αναλάβη υπό την Υψηλήν προσωπικήν Αυτής προστασίαν και κηδεμονίαν τον Ιερόν τούτον Τόπον (…) Οι μοναχοί του Ορους Αθω οθενδήποτε και αν κατάγονται θα διατηρήσουσιν τα κτήματα και τα πρότερα αυτών δικαιώματα και θ’ απολαύουσιν, άνευ ουδεμιάς εξαιρέσεως, πλήρους ισότητος δικαιωμάτων και προνομίων (…). Την διατήρησιν του καθεστώτος τούτου της αυτονόμου μοναχικής πολιτείας, ικανοποιούντος πλήρως άπαντας τους εν Αγίω Ορει ενασκουμένους ανεξαρτήτως εθνικότητος Ορθοδόξους μοναχούς και εναρμονιζόμενοι προς τον σκοπόν και την αποστολήν αυτών, παρακαλούμεν και ικετεύομεν θερμώς την Υμετέραν Εξοχότητα όπως αναλάβη υπό την υψηλήν προστασίαν και κηδεμονίαν Αυτής. Τον Βασιλέα των Βασιλευόντων και Κύριον των Κυριευόντων εξ όλης ψυχής και καρδίας ικετεύοντες, όπως επιδαψιλεύση τη Υμετέρα Εξοχότητι υγείαν και μακροημέρευσιν επ’ αγαθώ του ενδόξου Γερμανικού Εθνους. Υποσημειούμεθα βαθυσεβάστως».

Trackbacks

  1. Μανία αίματος « ο δύτης των νιπτήρων

Σχολιάστε