Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μικρά μαθήματα ιδεολογικής μεταστροφής

15 Ιανουαρίου, 2014

Το 2012 η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ήταν πρώτη σε πωλήσεις και προωθούσε τη Χρυσή Αυγή με κάθε δυνατό τρόπο. Η ακροδεξιά ρητορική της συγκεκριμένης εφημερίδας, σε συνδυασμό με τα στημένα της ρεπορτάζ που αγιοποιούσαν τη ναζιστική συμμορία ήταν τόσο εμφανή και χοντροκομμένα, που πολλοί θεώρησαν ότι στην πραγματικότητα αποτελεί το γραφείο τύπου της ναζιστικής οργάνωσης. Λίγους μήνες αργότερα μάθαμε το γιατί.

Μερικοί τίτλοι άρθρων εκείνης της εποχής:

«Δεν θα γίνει η Ελλάδα αποθήκη λαθρομεταναστών»

«Οι λαθρομετανάστες αλλοιώνουν τα εθνικά μας χαρακτηριστικά»

«Πώς θα καθάρισε το κέντρο από τους λαθρομετανάστες»

«Τρέξτε να διώξετε τους ξένους πριν μας διώξουν οι Ευρωπαίοι»

«ΠΛΗΓΗ Η ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ: Με δάγκωσε σαν πιτ μπουλ και μου έκοψε το δάχτυλο»

«Έρχονται ακόμα καραβάνια-μεγάλη κοροϊδία τα μέτρα για τους λαθρομετανάστη»

«Γιατί η αγάπη και η ανθρωπιά της Αριστεράς εξαντλούνται πρώτα στους ξένους;»

«Δίνουν χάρη σε ξένους εγκληματίες για να γίνουν Έλληνες»

«Η χρυσή δύση είναι που γεννά χρυσαυγίτες»

«Τους πιάνουν στην Ομόνοια, τους αφήνουν στην Ανάβυσσο: Μαϊμού οι επιχειρήσεις-σκούπα για λαθρομετανάστες»

Αυτά έγιναν το μακρινό 2012 και είναι γνωστά σε όλους. Ψάχνοντας πρόσφατα στο προγραμματάκι της αποδελτίωσης του ημερήσιου τύπου, μου έκανε εντύπωση το εξής: ενώ όλοι νομίζαμε ότι το Πρώτο Θέμα άλλαξε πλεύση μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το Σεπτέμβρη του 2013, στην πραγματικότητα αυτό έγινε πολύ πριν, λίγο μετά τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στις αρχές της χρονιάς. Κι ενώ θα περίμενε κανείς η εφημερίδα να μείνει συνεπής στην ιδεολογία της περί εγκληματιών λαθρομεταναστών που απειλούν το πολύπαθο έθνος, εντούτοις οι εκδότες της εφημερίδας φαίνεται ότι συγκλονίστηκαν από το δράμα, ο λαθρομετανάστης Λουκμάν υποβιβάστηκε σε απλό μετανάστη που μοχθούσε για το μεροκάματο, και οι δημοσιογράφοι έπαθαν σοκ από το ρατσιστικό έγκλημα. 

20.1.2013 Η ιστορία του μετανάστη και των δολοφόνων του: Με ένα σαραβαλιασμένο ποδήλατο πήγαινε ο 27χρονος Πακιστανός Σαχζάτ Λουκμάν από το Περιστέρι στα Πετράλωνα μέσα στην άγρια νύχτα κάθε μέρα, για να φορτώσει πορτοκάλια. Εκεί συνάντησε τους «νταήδες» που τον «καθάρισαν».

20.1.2013 Η ιστορία του μετανάστη και των δολοφόνων του: Με ένα σαραβαλιασμένο ποδήλατο πήγαινε ο 27χρονος Πακιστανός Σαχζάτ Λουκμάν από το Περιστέρι στα Πετράλωνα μέσα στην άγρια νύχτα κάθε μέρα, για να φορτώσει πορτοκάλια. Εκεί συνάντησε τους «νταήδες» που τον «καθάρισαν».

Κάπως έτσι η εφημερίδα ξεκίνησε να γράφει άρθρα εναντίον της Χρυσής Αυγής, να παρουσιάζει τους βουλευτές της περίπου σαν την έλευση του Εωσφόρου επί γης και παράλληλα να αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά των μελών στις φωτογραφίες ή να κόβει τα κεφάλια τους στο μοντάζ, ενώ μέχρι πριν έδειχνε καθαρά τα πρόσωπα τους με κάθε ευκαιρία. Όλα αυτά από τη μια μέρα στην άλλη. Μερικές χαρακτηριστικές αναφορές εκείνης της περιόδου: «Το φάντασμα του Χίτλερ τρώει τα παιδιά του», «Πως χτυπούν κι εξαφανίζονται τα τάγματα εφόδου», «Απόρρητη αναφορά για τα τάγματα θανάτου: Στοιχεία-σοκ νια τον τρόπο λειτουργίας των παραστρατιωτικών οργανώσεων της Χρυσής Αυγής που ξεκίνησαν από ένα ξενοφοβικό τσούρμο με περιπολίες κατά των μεταναστών και μετατράπηκαν σε λόχους θανάτου».

Ο ίδιος μάλιστα δημοσιογράφος, που το 2012 έστησε το ρεπορτάζ με τις γιαγιάδες έξω από τα ΑΤΜ στον Άγιο Παντελεήμονα, επανήλθε το 2013 με μια σειρά φλογερών άρθρων, με τίτλους όπως «Άνεργοι και πεινασμένοι στην παγίδα των νεοναζί», «Ξέφυγαν νεοναζί και ποινικοί και τρομοκρατούν όλη την Ελλάδα» κ.τλ. Στα άρθρα αυτά πληροφορούμασταν ότι οι χρυσαυγίτες αποτελούν τάγματα θανάτου, ενώ οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι νοσταλγοί του Χίτλερ που επιδεικνύουν προκλητική περιφρόνηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο και τον δημοκρατικό διάλογο. Από ‘δω και στο εξής οι χρυσαυγίτες δεν είναι πια προσκοπάκια που φροντίζουν αναξιοπαθούντες, μόνο νοσταλγοί του Χίτλερ που προσπαθούν με αγαθοεργίες να αλώσουν τη χώρα..

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι οι εκδότες της εφημερίδας γνώριζαν πολλούς μήνες πριν ότι επίκειται αποκαθήλωση της ναζιστικής οργάνωσης κι έσπευσαν να απομακρυνθούν από αυτήν. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά τους λόγους αυτής της ιδεολογικής μεταστροφής, ούτε και τι άλλο μπορεί να γνώριζαν οι ίδιοι εκ των προτέρων. Βάζω τον συνομωσιολόγο μέσα μου στο mute και αφήνω τα αποκόμματα των εφημερίδων εδώ για ιστορικούς λόγους 🙂

5 Σχόλια leave one →
  1. 15 Ιανουαρίου, 2014 8:32 μμ

    Μεγεθύνοντας τις φωτογραφίες μπορεί να δει κανείς τις ημερομηνίες δημοσίευσης των άρθρων.

  2. Μάνος permalink
    19 Ιανουαρίου, 2014 7:27 πμ

    Ας μην είχε τα κουπόνια για το super και σιγά μην την αγόραζε ο κόσμος. Αλλά πέσανε πείνες βλέπεις:)
    Ερώτηση
    Γνώριζαν οι εκδότες που συνεργάζονταν με την Χ.Α ότι θα την διαλύσουν και δεν τους το είπαν για να κρύψουν τα ενοχοποιητικά στοιχεία;

  3. 5 Απριλίου, 2014 12:18 μμ

    Εξαιρετική δουλειά!! Ρίξτε μια ματιά κι εδώ: http://bit.ly/15M9nYg

Trackbacks

  1. Νέα στοιχεία: Η πραγματική-πραγματική ιστορία πίσω από το στημένο ρεπορτάζ στο “Πρώτο Θέμα” για τις “γριούλες που πηγαίνουν στο ΑΤ
  2. Piccole lezioni di inversione di rotta ideologica – Atene Calling

Σχολιάστε