Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φαήλοι

29 Σεπτεμβρίου, 2013

D 242012

..

Καθόμουν χθες και χάζευα σε ένα πρόγραμμα αποδελτίωσης του ημερήσιου τύπου τα άρθρα που έχουν γραφτεί για τη Χρυσή Αυγή την τελευταία διετία στις ελληνικές εφημερίδες. Μια πρόχειρη στατιστική δείχνει ότι οι εφημερίδες που στήριξαν ανοιχτά το ναζισμό, είτε σε επίπεδο ξεπλύματος του είτε με την ξεκάθαρη υποστήριξη του, ήταν το Πρώτο Θέμα, η Ελεύθερη Ώρα και η Αυριανή της Μακεδονίας/Θράκης. Σε αυτές τις εφημερίδες εντόπισα τις περισσότερες αναφορές στη Χρυσή Αυγή. Εννοώ αναφορές με θετικό πρόσημο, γιατί για τη Χρυσή Αυγή έγραφαν συνεχώς ο Δρόμος της Αριστεράς, ο Ριζοσπάστης, η Αυγή και το Έθνος, που εστίαζαν στον κίνδυνο της φασιστικής απειλής και αναφέρονταν στην εγκληματική δράση της ναζιστικής συμμορίας.

Μετά, χρησιμοποιώντας κάποιες λέξεις κλειδιά (π.χ. λαθρομετανάστες, υγειονομικές βόμβες κ.τλ.) έψαξα να βρω ποιες εφημερίδες επιχείρησαν να καλλιεργήσουν το φόβο και την ανασφάλεια την κρίσιμη περίοδο Μαΐου 2011-Ιουνίου 2012, κατά την οποία διαμορφώθηκε, εδραιώθηκε και νομιμοποιήθηκε στη συνείδηση του κόσμου η ρατσιστική, σοβινιστική και μισάνθρωπη ατζέντα της Χρυσής Αυγής, με τα γνωστά αποτελέσματα στις εκλογές του 2012. Οι εφημερίδες που έβριθαν ρατσισμού και μισανθρωπιάς ήταν, όπως αναμενόταν, οι εφημερίδες της ναζιστικής προπαγάνδας Στόχος και Χρυσή Αυγή. Πολύ κοντά τους, ίσως και σε μεγαλύτερο βαθμό, βρέθηκε μια εφημερίδα που αγνοούσα, και που κατ’ ευφημισμό ονομάζεται Δημοκρατία. Δεν γνώριζα αν και η Δημοκρατία ανήκε επίσημα στη Χρυσή Αυγή, η αισθητική της πάντως παρέπεμπε ευθέως σε αυτόν τον πολιτικό χώρο. Ακροδεξιά αισθητική και συχνά γλώσσα πεζοδρομίου, κάτι σαν την Espresso δηλαδή αλλά με πολιτικό περιτύλιγμα. Το αρχικό μου ξάφνιασμα μεγάλωσε όταν έψαξα και βρήκα ότι η Δημοκρατία δεν πρόσκειται τελικά στη Χρυσή Αυγή, αλλά στη Νέα Δημοκρατία. Αυτό ήταν μεγάλο σοκ γιατί νόμιζα ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα που ενδιαφέρεται για την κοινωνική πρόοδο, την πολιτική ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Τέλος πάντων, μάζεψα τα αντιπροσωπευτικότερα αποκόμματα της περιόδου Μαΐου 2011-Ιουνίου 2012 από τις τρεις εφημερίδες (ΣτόχοςΧρυσή ΑυγήΔημοκρατία) και σας τα παρουσιάζω σαν ένα μικρό παιχνίδι. Φέρτε χαρτί και στυλό και, μεγεθύνοντας τις φωτογραφίες, προσπαθήστε να μαντέψετε σε ποια από τις τρεις εφημερίδες βρίσκεται κάθε άρθρο. Έχει πλάκα και θα γεμίσετε ευχάριστα το κυριακάτικο βράδυ σας!

Οι απαντήσεις βρίσκονται στο πρώτο σχόλιο. Προσπαθήστε να μην κλέψετε!!

.

5 Σχόλια leave one →
 1. 29 Σεπτεμβρίου, 2013 9:27 μμ

  Σας την έσκασα! Όλα τα άρθρα προέρχονται από τη Δημοκρατία, όσο κι αν αισθητικά, αξιακά και ιδεολογικά μοιάζουν με το Στόχο και τη Χρυσή Αυγή.

  Μπορεί χθες να μπήκε ένα (οριστικό; προσωρινό;) τέλος στη συμμορία των ναζί (τα παραπάνω αποσπάσματα δίνουν μια εικόνα για το ποιοι και γιατί την προώθησαν), ας μην ξεχνάμε όμως ότι η ΧΑ ήταν μόνο το ένοπλο τμήμα του φασισμού στην Ελλάδα, ενώ
  το ιδεολογικό του think tank βρίσκεται στην ίδια την κυβέρνηση και τους συμβούλους της.

  Ολόκληρο το οργανωμένο κράτος σήμερα είναι χτισμένο πάνω σε φασιστικά θεμέλια. Το επιβεβαιώνει και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Φαήλος Κρανυδιώτης, θιασώτης του ακραίου εθνικιστικού Δικτύου 21 και φυσικά της ακροδεξιάς εφημερίδας Δημοκρατία.

  Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό τώρα αρχίζει!

  Αντί για δικά μου σχόλια, αξίζει να διαβάσετε την ανακοίνωση του ΝΑΡ που κατά τη γνώμη μου αποτελεί την πιο σοβαρή ανάλυση των τελευταίων γεγονότων:

  1. Οι συλλήψεις, του αρχηγού της Χρυσής Αυγής καθώς και ηγετικών στελεχών και βουλευτών της δημιουργούν μια νέα πολιτική κατάσταση στη χώρα.

  Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη που συμβαίνει κάτω και από το βάρος της διογκούμενης λαϊκής κατακραυγής και του αντιφασιστικού κινήματος που αναπτύχθηκε τόσο μετά όσο και πριν την αποτρόπαια και άνανδρη πολιτική δολοφονία του Παύλου Φύσα. Δρομολογήθηκε επίσης κάτω από το βάρος της ανάγκης του «αστικού τόξου» να «προστατευθεί» από το κόστος της ανοχής, υποστήριξης και ενίσχυσης που για χρόνια πρόσφεραν οι μηχανισμοί του κράτους (δυνάμεις καταστολής, ΕΥΠ, δικαιοσύνη), επιχειρηματίες και οι κυρίαρχες μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις στο φασιστικό τέρας. Με την υιοθέτηση της ατζέντας του, με την προκλητική ασυλία στα απανωτά του εγκλήματα, με την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων και το αντικομμουνιστικό και αντιαριστερό μένος και τελευταία ανοίγοντάς τους τον δρόμο προς μια μελλοντική κυβέρνηση.
  Ας μην κάνουν λοιπόν τους ανυποψίαστους! Η ΝΔ, το αστικό πολιτικό σύστημα, και το επιχειρηματικό και μιντιακό κατεστημένο έθρεψαν το φασιστικό τέρας, σαν σιδερένια γροθιά και δύναμη κρούσης ενάντια στο κίνημα και την αριστερά. Κάτω από τη δική τους πολιτική κάλυψη, η Χρυσή Αυγή προχώρησε σε όλες τις εγκληματικές ενέργειες που σήμερα «αποκαλύπτονται» και παρέμεναν για χρόνια ερμητικά θαμμένες στα συρτάρια της αστυνομίας και της δικαιοσύνης. Ανέχτηκαν τις δολοφονίες ξένων εργατών, τις σχέσεις με επιχειρηματικά και εφοπλιστικά κεφάλαια, τους εκβιασμούς και τον έλεγχο του «παραεμπορίου», και βέβαια τη διείσδυση σε όλο το κρατικό μηχανισμό.

  2. Η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει την σύλληψη των ηγετικών στελεχών της εγκληματικής ναζιστικής συμμορίας για να απαντήσει στην εντεινόμενη κρίση του αστικού πολιτικού συστήματος σε μια κατεύθυνση ακόμα πιο αντιδραστικής του αναμόρφωσης. Με την ενδυνάμωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τον αστικό εκσυγχρονισμό της ακροδεξιάς, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί ακόμα και σαν κυβερνητικός εταίρος, αν χρειαστεί. Με την αντιδραστικοποίηση του κράτους και την κατάργηση των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Με στόχο την ενίσχυση της χωρίς τέλος και όρια αστικής στρατηγικής σε βάρος του κόσμου της εργασίας. Για την υλοποίηση των ήδη ψηφισμένων πρωτοφανών αντιλαϊκών μέτρων και την προώθηση του νέου πακέτου της βάρβαρης κανιβαλικής πολιτικής κυβέρνησης κεφαλαίου ΕΕ. Για την προώθηση των σχεδίων χτυπήματος της Αριστεράς, του λαϊκού κινήματος και ιδιαίτερα κάθε ριζοσπαστικής και ανατρεπτικής τάσης του. Αποτελεί καθημερινή πραγματικότητα πλέον, η αντιδραστικοποίηση και ενεργοποίηση του νομικού πλαισίου, με τη βάρβαρη βία των δυνάμεων καταστολής ενάντια στο εργατικό κίνημα και την Αριστερά, τις συλλήψεις και διώξεις ενάντια στον κόσμο που διαδηλώνει και αγωνίζεται. Με τη βία των ΜΑΤ, τις συλλήψεις διαδηλωτών, που ακολούθησαν ήδη από την επόμενη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Με την κατηγορία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης κατά κατοίκων της Χαλκιδικής που αντιστέκονται στους χρυσοθήρες.

  3. Η βαρβαρότητα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούνται και αυτών που έρχονται, έχουν ως εσωτερική ανάγκη την υπεραντιδραστική μετάλλαξη της αστικής δημοκρατίας σε ένα σχέδιο κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού. Σε αυτόν τον κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό της νέας εποχής, ο νεοφασισμός αποτελεί απαραίτητο βραχίονα ιδεολογικό, πολιτικό και επιχειρησιακό. Η αναπροσαρμογή της αστικής τακτικής απέναντι στο φασισμό πάει χέρι – χέρι με την αναδιαμόρφωση και δημιουργία της –κυβερνητικής- «σοβαρής ακροδεξιάς», της σιδερόφραχτης «πολιτικής ομαλότητας» για την απρόσκοπτη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, την απαίτηση υποταγής στα νέα μέτρα και το τρίτο μνημόνιο, την απαίτηση η Αριστερά και το ριζοσπαστικό λαϊκό κίνημα να δώσουν δηλώσεις νομιμοφροσύνης στη κυβέρνηση, την ΕΕ και την εργοδοσία.
  Καμιά συναίνεση δεν μπορεί και δεν θα υπάρξει με αυτούς που συστηματικά κάλυψαν και εξέθρεψαν το φασισμό, υπέθαλψαν την εγκληματική ιδεολογία και πρακτική των φασιστών, και εμφανίζονται σήμερα ως εκπρόσωποι του «συνταγματικού τόξου». Σε αυτούς που εξισώνουν τη δολοφονική ναζιστική βία με τον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας, των εκπαιδευτικών χθες, της Χαλκιδικής σήμερα, των εργαζομένων και της νεολαίας για τη ζωή τους και ζωή των παιδιών τους.

  4. Τον φασισμό μπορεί να νικήσει και να ξεριζώσει, μια και καλή, μόνο ο ενωμένος και οργανωμένος λαός, το αναγεννημένο εργατικό κίνημα. Με αποφασιστικό ιδεολογικό- πολιτικό και μαζικό αγώνα και κοινή δράση όλων των μαχόμενων δυνάμεων:

  – Για να δημιουργήσει πολιτική ασφυξία στους φασίστες και να τους πετάξει έξω από τα σχολεία, τις γειτονιές, τους χώρους δουλειάς και τις σχολές.

  – για την ανατροπή των αιτιών που γεννούν το φασισμό: Του μνημονίου, της φτώχειας και της πείνας, της αμορφωσιάς και της πολιτιστικής ένδειας, της αστικής επίθεσης και της ίδιας της βαθιάς ιστορικών διαστάσεων κρίσης του καπιταλισμού.

  – για την απόκρουση και ανατροπή των θεωριών των δυο άκρων, του σύγχρονου αντικομμουνισμού, του προωθούμενου κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού με την αντιδραστική «κάθαρση» του πολιτικού συστήματος.

  5. Άμεση αδιαπραγμάτευτη απαίτηση του μαζικού λαϊκού κινήματος είναι:

  – Να τιμωρηθεί παραδειγματικά ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα. Να αποκαλυφθούν και τιμωρηθούν οι συνεργοί του και οι ηθικοί αυτουργοί. Να τσακιστεί η ναζιστική συμμορία ως αυτουργός της δολοφονίας του Σεχζάντ Λουκμάν και των δεκάδων θυμάτων της, μεταναστών, εργαζομένων και αγωνιστών της αριστεράς.

  – Καμία συγκάλυψη. Να αποκαλυφθούν και να κτυπηθούν όλες οι διασυνδέσεις της ΧΑ στον κρατικό μηχανισμό, όλοι οι μηχανισμοί πολιτικής και οικονομικής στήριξης των φασιστών, από εφοπλιστές, εργολάβους και βιομηχάνους καθώς και η σχέση τους με τα κυκλώματα της νύχτας, και όλων των μαφιόζικων και παρακρατικών κυκλωμάτων.

  – Να διαλυθούν τα ‘τάγματα εφόδου’, ΜΑΤ-ΔΙΑΣ κλπ, της κρατικής τρομοκρατίας κατά του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος, στα οποία ‘λύνουν και δένουν’ οι φασίστες.

  6. Η αποκάλυψη της συστημικής βρωμιάς των φασιστών της ΧΑ δίνει σοβαρές δυνατότητες στο εργατικό και λαϊκό κίνημα να δώσει την μάχη από καλύτερες θέσεις για το ξερίζωμα της.

  Η μάχη για να ξεριζωθεί ο φασισμός και νεοφασισμός συνδέεται στενά με τον αγώνα για δουλειά, ψωμί, δημοκρατία και ελευθερία. Μόνο ένα πλατύ ενωτικό μέτωπο ανατροπής της βάρβαρης πολιτικής τρόικας-ΕΕ-κεφαλαίου, της άθλιας κυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και κάθε κυβέρνησης με την ίδια πολιτική, μπορεί να προασπίσει τα δημοκρατικά δικαιώματα του κόσμου της δουλειάς και να τσακίσει τον φασισμό.

  Με ένα νέο αναγεννημένο εργατικό κίνημα, με μια μετωπική αντικαπιταλιστική επαναστατική αριστερά, την κοινή δράση και το αγωνιστικό μέτωπο του μαχόμενου λαού και της νεολαίας, για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Για την συντριβή των αιτιών που εκτρέφουν το νεοφασισμό, μας κλέβουν ότι κατακτήσαμε, μας αφαιρούν ότι μας ανήκει σήμερα.
  Εμείς, ο οργανωμένος Λαός, η αγωνιζόμενη Νεολαία, μπορούμε να τους νικήσουμε, μπορούμε να τους ανατρέψουμε, μπορούμε να γίνουμε οι αφέντες στον τόπο μας !

  Αθήνα, 28 Σεπτέμβρη 2013
  Το Γραφείο της Π.Ε. του ΝΑΡ – Το Γραφείο του Κ.Σ. της νΚΑ

 2. 29 Σεπτεμβρίου, 2013 11:01 μμ

  Δηλ., αν κάναμε μια αναζήτηση «κατά εικόνα» δεν θα το βρίσκαμε;

 3. 30 Σεπτεμβρίου, 2013 1:29 πμ

  Πολύ καλό το κείμενό σου και μπράβο για την έρευνα. Αυτό που θα ήθελα, όμως, είναι αυτό το πρόγραμμα αποδελτίωσης του ημερήσιου τύπου που χρησιμοποίησες. Πού μπορώ να το βρω;

 4. 30 Σεπτεμβρίου, 2013 10:41 πμ

  Μία μικρή επανόρθωση: ξαναδιαβάζοντας σήμερα το ποστ, συνειδητοποίησα ότι υπήρχαν και κάποια δημοσιεύματα άσχετα με το πνεύμα του όλου κειμένου. Ήταν άρθρα σοβαρά και σίγουρα μακρυά από την εμπάθεια και το φανατισμό που τα μέσα επιχείρησαν τα σπείρουν τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας το χαλί για να πατήσει πάνω του η ακροδεξιά και πολώνοντας από πρόθεση την κοινωνία. Τα δημοσιεύματα αυτά αφαιρέθηκαν γιατί το τσουβάλιασμα ήταν άδικο και λάθος εκ μέρους μου.

  Προσπαθώ όσο μπορώ να είμαι νηφάλιος απέναντι στις εξελίξεις και δεν θεωρώ πως όλοι οι δημοσιογράφοι είναι συνένοχοι για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα. Αυτό δεν μπορώ να μην το αναγνωρίσω, γι’ αυτό και αναφέρω, ας πούμε, το Έθνος στις εφημερίδες που θεωρώ ότι έχουν κάνει σοβαρό και ειλικρινή αντιφασιστικό αγώνα τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ελληνικών ΜΜΕ που ανακάλυψαν τον ναζισμό τις τελευταίες μόνο μέρες. Κάποιοι δημοσιογράφοι πάντως είναι ένοχοι και κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να απομονώνονται από το κοινωνικό σύνολο, με τον ίδιο τρόπο που σύντομα θα απομονωθούν και οι ίδιοι οι φασίστες. Σε κάθε περίπτωση μακρυά από ‘μας ο φανατισμός..

 5. 30 Σεπτεμβρίου, 2013 2:16 μμ

  «Σε κάθε περίπτωση μακρυά από μας ο φανατισμός»
  ——————————————————————-
  |Εύγε Silent ! Για όλα μπράβο !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: