Skip to content

Αλτσχάιμερ

4 Μαΐου, 2012

Τις τελευταίες μέρες για λόγους καθαρού μαζοχισμού παρακολούθησα όλες τις προεκλογικές ομιλίες των μνημονιακών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛάΟΣ-Ντόρα) και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι τα στελέχη τους πάσχουν από Αλτσχάιμερ. Επίσης παρακολούθησα και πολλές συζητήσεις στην τηλεόραση και πάσχουν κι αυτοί από Αλτσχάιμερ. Το ίδιο και οι εφημερίδες. Μιλώντας και με πολύ κόσμο που, ως την τελευταία στιγμή δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει, επίσης διέγνωσα Αλτσχάιμερ. Ευτυχώς η wikipedia με βοήθησε να βρω ένα αντίδοτο για το Αλτσχάιμερ στο λήμμα «Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης της Ελλάδας». Μετά το σκέφτηκα καλύτερα και είπα ότι οι πολιτικοί μπορεί να μην διάβασαν ποτέ τα μνημόνια που υπέγραφαν, πάντως καθόλου δεν πάσχουν από Αλτσχάιμερ, ποντάρουν όμως τα ρέστα τους σε αυτό. Επειδή όμως οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα πάσχουν σίγουρα από Αλτσχάιμερ δεκαετίες τώρα, θα τους συμβούλευα ως άσκηση για το μυαλό να θυμηθούν τι ακριβώς έχει υπογράψει τα τελευταία δύο χρόνια η παράνομη κυβέρνηση που με την ψήφο τους ζητά να γίνει νόμιμη σε μερικές μέρες:

                

Η Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης της Ελλάδας το 2010 είναι διεθνής σύμβαση που συνάφθηκε στις 8 Μαΐου 2010 μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των υπολοίπων (15) κρατών της Ευρωζώνης, προκειμένου να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα με μορφή δανείου, ύψους 80.000.000.000 ευρώ.

      

Η Ελλάδα βρέθηκε από τα τέλη του 2009 σε κατάσταση πτώχευσης, δηλαδή κατάσταση αδυναμίας χρηματοδότησης του τρέχοντος ελλείμματος, αδυναμίας αναχρηματοδότησης του χρέους και πληρωμής των ελληνικών κρατικών ομολόγων που έληγαν τον επόμενο χρόνο, ομόλογα που κατείχαν κατά ένα μέρος εγχώριες τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, κλπ, και κατά ένα μέρος φορείς και τράπεζες του εξωτερικού. Η κατάσταση πτώχευσης στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται μέχρι στιγμής δεν έχει εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία με τη βοήθεια ενός «μηχανισμού στήριξης» που δημιουργήθηκε από τη λεγόμενη «Τρόικα», μέρος του οποίου η εν λόγω σύμβαση.

       

Στις 3 Μαΐου 2010 η Ελλάδα αιτήθηκε €80δις από τις υπόλοιπες (15) χώρες του Ευρώ και €30δις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Την αίτηση συνόδευαν 3 συνημμένα μνημόνια:

 1. «Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής» (ΜΟΧΠ),
 2. «Τεχνικό Μνημόνιο Συνεννόησης» (ΤΜΣ) και
 3. «Μνημόνιο Συνεννόησης στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής» (ΣΠΟΠ).

             

Υπογράφοντες για την ελληνική πλευρά είναι ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιος Προβόπουλος. Στις 8 Μαΐου 2010 εγκρίθηκε «Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης» («Loan Facility Agreement») με τις χώρες του Ευρώ και «Διακανονισμός Χρηματοδότησης Αμέσου Ετοιμότητας» («Stand-by Agreement») με το ΔΝΤ. Το σύνολο αυτών των συμφωνιών ονομάζεται συχνά για συντομία «Μνημόνιο».

               

Στη συνέχεια σχηματίστηκε ομάδα εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), γνωστή και ως «Τρόικα», η οποία ανά τρίμηνο αξιολογεί την πρόοδο του προγράμματος εφαρμογής των όρων του «Μνημονίου» (ΜΟΧΠ και ΣΠΟΠ) και αποφασίζει για την εκταμίευση της αντίστοιχης δόσης του δανείου. Μερικά σημεία του Μνημονίου:

               

Παραίτηση από ασυλία: με τη σύμβαση αυτή δεσμεύεται η Δημόσια ακίνητη περιουσία της Ελλάδας, δεδομένου ότι στο άρθρο 14 παράγραφος 5 αυτή παραιτείται «αμετάκλητα και άνευ όρων» από κάθε ασυλία που της παρέχει η εθνική της κυριαρχία.

           

Βάσει του νόμου 3845 του 2010, που δημοσιεύτηκε λίγες μέρες μετά την υπογραφή του μνημονίου 1 που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, ο υπουργός οικονομικών έλαβε εξουσιοδότηση να υπογράφει για την Ελλάδα χωρίς κύρωση των συμβάσεων από την Ελληνική Βουλή.

             

Αποκλειστικότητα των δανειστών: Η Ελλάδα δε μπορεί πλέον να ζητήσει δανειακή βοήθεια από άλλη δύναμη εκτός των δανειστών της, σύμφωνα με το άρθρο 4 που προβλέπει την ολοκληρωτική δέσμευση της δημόσιας περιουσίας της.

            

Απαγόρευση συμψηφισμού: Ακόμη έχει τεθεί όρος πως η Ελλάδα δε μπορεί να προβάλλει αξιώσεις από τους δανειστές της ώστε να συμψηφιστούν τα χρέη της με χρέη των δανειστών της προς την ίδια, όπως για παράδειγμα το κατοχικό δάνειο που έλαβε η Γερμανία από την Ελλάδα κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

               

Αγγλικό δικηγορικό γραφείο: Το κείμενο της Δανειακής Σύμβασης συντάχθηκε με τη βοήθεια του αγγλικού δικηγορικού γραφείου «Slaughter and May», που είναι το ίδιο που συνέταξε το Σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό. Η αμοιβή του δικηγορικού γραφείου ήταν €64.633,37

5 Σχόλια leave one →
 1. 4 Μαΐου, 2012 8:20 μμ

  Slaughter and May…. Ε τώρα… ε τώρα…

 2. 4 Μαΐου, 2012 8:31 μμ

  Καιρός λοιπόν να ξεπαραμυθιαστούν,ξυπνήσουν οι αλτσχαμερίζοντες γιατί από την μαλάκυνση εγκεφάλου /αλτσχαιμερ ή οπως αλλιώς θέλεις ονομασέ το έχουμε φτάσει …εδώ που έχουμε φτάσει…
  υγ: αααααααα χαρά στο κουράγιο σου, να παρακολουθήσεις τις προεκλογικές ομιλίες!!!!α πα πα πα…

 3. 4 Μαΐου, 2012 8:59 μμ

  Δεν ξέρω αν είναι λόγω έμφυτης απαισιοδοξίας, αλλά όσο πλησιάζει αυτή η ρημάδα η Κυριακή κι όσο συζητάω με ανθρωπους, με φοβίζει όλο και περισσότερο αυτό το Αλτσχάιμερ. Όχι το δικό τους, το δικό μας. Έβλεπα απόψε στο κέντρο ανθρώπους με σημαίες κι αναρωτιόμουν πώς μπορούν. Θα δούμε… Καλησπέρες

 4. 11 Μαΐου, 2012 8:41 πμ

  Λες και έχει περάσει ένας αιώνας από αυτή την ανάρτηση…Διαψεύστηκα λοιπόν και πολύ το χάρηκα, μένει τώρα να αρχίσουμε και τα μαθήματα ιστορικής μνήμης, να θυμηθούμε για παράδειγμα την αποστασία του ’65. Καλημέρα και καλούς αγώνες; σε όλους μας 🙂

Trackbacks

 1. η ψήφος « Katabran's Blog

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: