Skip to content

Τι δεν καταλαβαίνεις ρε;

3 Μαΐου, 2012

Τον Αύγουστο του 1986, ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η 13χρονη «Ελευθερία» εγκαταστάθηκε σε οίκο ανοχής που διατηρούσε επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως πρώην μεγαλοστέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας και πολιτευτής της Ρόδου. Το όνομα «Ελευθερία» δόθηκε στην Snezhana από τον Έλληνα αστυνομικό καθώς την 12 Οκτωβρίου, ημέρα των γενεθλίων της, απευλεθερώθηκε η πόλη των Αθηνών από τους Γερμανούς. Η «Ελευθερία» ή αλλιώς Snezhana Ilieva, πρώην «Ρόδο του Κazanlak», παραμονή των Ελληνικών βουλευτικών εκλογών του 2009, λίγες μέρες πριν από τα 23α γενέθλια της, υποβλήθηκε σε ολική αφαίρεση της μήτρας, σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της οδού Ασκληπιού. Είχε φέρει στον κόσμο άλλα 3 παιδιά τα οποία είχαν όλα δοθεί «bonus συναδελφικής προστασίας» σε άτεκνα στελέχη οικογενειάρχες της Ελληνικής Αστυνομίας. «Ελευθερία, από σήμερα κάνεις sex με πελάτες ελεύθερα. Όχι προφυλάξεις. Ο.κ.; Τιμή κανονίζω εγώ. Κοίτα εδώ… Δώρο.» Ο ιδιοκτήτης του οίκου ανοχής, ο κύριος «Μιχάλης» πρώην στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας, ο «σωτήρας» της, της είχε τυλίξει ανάμεσα σε κυλοτάκια του ενός ευρώ από κινέζικο της οδού Αχαρνών 3 σύριγγες και 4 γραμμάρια καθαρή ηρωίνη. «Κοίτα και τι άλλο σου βρήκα. Ροδέλαιο από το Κazanlak… Έλα, χαμογέλα να σε βγάλω μια φωτογραφία…»

…………

«Τα στοιχεία και οι φωτογραφίες των ιεροδούλων με aids ήρθαν στην δημοσιότητα, μετά από εντολή των δικαστικών αρχών, διότι θεωρούνται κίνδυνος για την δημόσια υγεία. Οι αντιδράσεις για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών αυτών είναι κατά τη γνώμη μου υπερβολικές. Διότι αγνοούν ότι εδώ υπάρχει σύγκρουση δύο δικαιωμάτων. Από τη μια πλευρά, του δικαιώματος στην προσωπικότητα της ιερόδουλης και… από την άλλη πλευρά, του υπέρτερου δικαιώματος στην προστασία της δημόσιας υγείας. Η δημοσίευση είναι νομιμότατη και ας κόπτωνται οι Φαρισαίοι. Η φωτογραφία εξυπηρετεί την άμεση αναγνώριση καθώς προφανώς και οι πελάτες δεν θυμούνται ονόματα, ούτε οι ιερόδουλες συστήνονται. Εξάλλου, μπορεί να εκδίδονται σε πολλούς οίκους ανοχής ή στο δρόμο. Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην περίπτωση του aids υπάρχει το λεγόμενο παράθυρο των 72 ωρών που εφόσον κάποιος που υποψιάζεται ή φοβάται ότι έχει μολυνθεί, μπορεί να μπει σε ειδική αγωγή και να αποφύγει τη μόλυνση. Τι μετράει περισσότερο επομένως στη ζυγαριά στάθμισης των συμφερόντων και των δικαιωμάτων από την πλευρά της οργανωμένης Πολιτείας; Το δικαίωμα στην υπόληψη και την προστασία των προσωπικών δεδομένων ή το δικαίωμα στη διάσωση της ζωής έστω και ενός ανθρώπου που μπορεί να έχει μολυνθεί εν αγνοία του από τη νόσο. Ποια είναι η ευθύνη ενός ανήλικου που πηγαίνει για την πρώτη του «εμπειρία» με ένα από αυτά τα κορίτσια; Τι θα πούμε στην οικογένειά του; Ότι φταίει και πρέπει να πληρώσει γι’ αυτό; Πιστεύω βαθιά, πως τα κοινωνικά προβλήματα δεν έχουν ιδεολογικό πρόσημο και είναι λάθος να τα κατηγοριοποιούμε με αυτούς τους όρους. Είναι καιρός να καταλάβουμε όλοι μας ότι τα διαπιστευτήρια της προοδευτικότητας μετρούνται στην πραγματική ζωή και στα πραγματικά προβλήματα όχι στις θεωρητικές διακηρύξεις.» 

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, 3/5/2012

21 Σχόλια leave one →
 1. 3 Μαΐου, 2012 12:37 μμ

  Με το σκεπτικό του κυρίου που προστατεύει τους πολίτες, τότε να περιμένουμε να δημοσιευτούν τα ονόματα και οι φωτογραφίες και όλων εκείνων (μικρών και μεγάλων) που είχαν σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό με τις κοπέλες αυτές, ε; Γιατί τι θα πούμε στην οικογένεια της φίλης αυτού του ανήλικου που εκτέθηκε χωρίς να το ξέρει;

  Όσο θα ψάχνουμε τι θα της πούμε, εγώ θα ψάχνω με ποια μέτρα και σταθμά να μετρήσω την προοδευτικότητα μου…

 2. bibliothekarios permalink
  3 Μαΐου, 2012 1:01 μμ

  Κατ’ αναλογία νομίζω…. πρέπει να δημοσιευτούν και οι φωτογραφίες των 700 που γάμησαν χωρίς προφυλακτικό διότι πρέπει να θεωρηθούν κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Επίσης των γυναικών, των ερωμένων και των παιδιών τους. Άμεσα. Εξάλλου κυκλοφορούν ανάμεσά μας..

  ΥΓ: Πάντως ο φασισμός και η κοινωνική αναλγησία, η ψευτοηθική και ο λαϊκισμός έχουν ιδεολογικό πρόσημο

 3. 3 Μαΐου, 2012 1:31 μμ

  «οι πελάτες δεν θυμούνται ονόματα, ούτε οι ιερόδουλες συστήνονται», γι’ αυτό και οι φωτογραφίες τους μόνο δεν ήταν αρκετές, κι έτσι αναρτήθηκαν τα ονόματα, όχι μόνο τα δικά τους αλλά ολόκληρων των οικογενειών τους. Κάποτε έπρεπε να συστηθούν. Ως μάθημα αγωγής έγινε.

 4. 3 Μαΐου, 2012 2:03 μμ

  Το γεγονός ότι η ιστορία αυτή προέρχεται από το Πρώτο Θέμα την καθιστά αυτομάτως αναξιόπιστη…
  Ωστόσο, έχοντας δουλέψει για χρόνια δίπλα σε μικρές κοπέλες και παιδιά θύματα τράφικινγκ γνωρίζω καλά ότι όλες (ΟΛΕΣ) οι ιστορίες πάνε κάπως έτσι. Με ενδιαφέρει λοιπόν το μήνυμα και όχι το μέσο. Με ενδιαφέρει αύριο το πρωί να κατέβουν όλοι στα δικαστήρια να συμπαρασταθούν στις πολιτικές κρατούμενες του φαιδρού πολιτικού συστήματος που μας καταδυναστεύει τις ζωές. Με ενδιαφέρει να μη συμμετέχω στον επιθανάτιο ρόγχο αυτής της κοινωνίας, με ενδιαφέρει να δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία πριν την οριστική δυστοπία που έρχεται καταπάνω μας…

 5. 3 Μαΐου, 2012 4:31 μμ

  Του Βασίλη Βενιζέλου, από τη σημερινή Αυγή:

  Ούτε ο υπ. Υγείας τολμά να δικαιολογήσει τον κανιβαλισμό…

  Ήταν ολοφάνερο. Ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος δεν ήταν σε θέση χθες, κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης Τύπου, να δικαιολογήσει έστω στοιχειωδώς την απόφαση του εισαγγελέα να δοθούν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες και όλα τα προσωπικά στοιχεία ταυτότητας των 12 οροθετικών ιεροδούλων, οι οποίες εντοπίσθηκαν από τα κλιμάκια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

  Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ο ίδιος, ήταν απολύτως σίγουρο ότι δεν θα είχε κανένα επιστημονικό τεκμήριο να ανασύρει προκειμένου να δικαιολογήσει τον κανιβαλισμό. Ο Αν. Λοβέρδος δεν επικαλέσθηκε καν ως επιχείρημα, αλλά μόνον ως διαπιστούμενη κατάσταση, την εικαζόμενη συμφωνία (;) της πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας με τη διαπόμπευση των οροθετικών ιεροδούλων. Πήρε ρητές αποστάσεις από ένα τέτοιο επιχείρημα, καθώς στη γωνία παραμονεύει η γνωστή στα νομικά και την κοινωνία συζήτηση περί επαναφοράς της θανατικής ποινής…

  Βεβαίως, πολύ αρνητικό για τον ίδιο, ο αρμόδιος υπουργός Υγείας δεν κατέκρινε τη διαπόμπευση των ασθενών, δεν επέκρινε την απόφαση του εισαγγελέα και την κίνηση της Ελληνικής Αστυνομίας, παραδέχθηκε, όμως, ρητώς και με νόημα ότι η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών και των προσωπικών στοιχείων των οροθετικών ιεροδούλων απειλεί να επισύρει την οξεία παρέμβαση διεθνών οργανισμών κατά της χώρας μας.

  Δεχόμενος τη σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, ο Αν. Λοβέρδος εμφανίσθηκε διστακτικός. Πολύ σκεπτικός. Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι ο εισαγγελέας ήταν υποχρεωμένος να κάνει στάθμιση μεταξύ δύο συγκρουομένων αγαθών: του ιατρικού απορρήτου των ασθενών, από τη μία πλευρά, και του κοινωνικού δικαιώματος στην υγεία, από την άλλη πλευρά. «Ποιος θα προστατεύσει τον άμοιρο τρίτο;», αναρωτήθηκε χωρίς να δώσει ευθεία απάντηση, καθώς το δίλημμα δεν είναι αποκλειστικά και μόνον νομικό και ο συγκεκριμένος κανιβαλισμός απειλεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.

  «Η ενέργεια αυτή είχε τα θετικά της», κατέληξε ο Αν. Λοβέρδος σχετικά με την απόφαση του εισαγγελέα και άφησε ορθάνοιχτη την άλλη εκδοχή, την άλλη όψη, εκείνη των πολλών αρνητικών στοιχείων τα οποία ενέχει η επίμαχη απόφαση.

  Έγραφα χθες στο protagon.gr ότι, όταν το 2009 ο Άρειος Πάγος δικαίωσε ελληνική ιδιωτική εταιρεία η οποία απέλυσε εργαζόμενό της επειδή ο τελευταίος ήταν οροθετικός, δηλαδή φορέας του ιού HIV/AIDS, η μόνη κίνηση η οποία «έσπασε» την εκκωφαντική σιωπή στην ελληνική κοινωνία ήταν η καταγγελία την οποία εξέδωσε ο τότε γενικός γραμματέας Υγείας Αριστ. Καλογερόπουλος – Στράτης.

  Σήμερα, το σοκ της ελληνικής κοινωνίας από τη «διαπίστωση» ότι υπάρχουν οροθετικές ιερόδουλες οι οποίες δέχονται να προσφέρουν απροφύλακτα τις υπηρεσίες τους τείνει να νομιμοποιήσει ολοσχερώς την κατάφωρα αντιδεοντολογική απόφαση της εισαγγελίας να δοθούν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες και όλα τα προσωπικά στοιχεία ταυτότητας των 12 οροθετικών ιεροδούλων, κουρελιάζοντας με μία κίνηση κάθε αρχή του κράτους δικαίου και κάθε έννοια βασικού ανθρωπίνου δικαιώματος.

  Ας αφήσουμε στην άκρη τους ανεύθυνους φωνασκούντες σε κάθε περίπτωση, ας αφήσουμε στην άγνοιά τους όλους όσοι δείχνουν να χαίρονται με τον κανιβαλισμό και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των ασθενών και ας κρατήσουμε στο μυαλό μας μόνον αυτή τη φράση την οποία υπογράφουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», οι μη κυβερνητικές οργανώσεις «Κέντρο Ζωής» και «PRAKSIS», καθώς και το «Δίκτυο για το δικαίωμα στη στέγη και την κατοικία»:

  «Η σεξουαλική αγωγή και ο ασφαλής τρόπος σεξουαλικής επαφής είναι κάτι που επαφίεται σε όλους τους συμμετέχοντες σε μια σεξουαλική πράξη και η αμέλεια γύρω από τη μη χρήση προφυλακτικού βαραίνει κυρίως τους πελάτες των οίκων ανοχής, αφού είναι ευρέως γνωστό ότι η απαίτηση για τη μη χρήση μέσων προστασίας συνήθως προβάλλεται από τους άνδρες πελάτες των ιεροδούλων γυναικών ως προαπαιτούμενο για τη συνεύρεση τους».

  Όλοι το γνωρίζουμε, αλλά όλοι τείνουμε να κρυβόμαστε πίσω από το μικρό μας δαχτυλάκι…

 6. 3 Μαΐου, 2012 4:37 μμ

  Η μη κυβερνητική οργάνωση Κέντρο Ζωής που εδώ και 20 χρόνια υποστηρίζει όσους ζουν με HIV/AIDS, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αποχωρεί από την Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για το AIDS. Η σχετική επιστολή:

  Υπόψη της προέδρου Τζένης Κρεμαστινού και κοινοποιημένη στον γενικό διευθυντή του οργανισμού: Θεόδωρο Παπαδημητρίου , την υπεύθυνη του τμήματος παρεμβάσεων στην κοινότητα: κα Ιωάννα Παυλοπούλου και την υπεύθυνη του γραφείου HIV/AIDS & ΣΜΝ: κα Δήμητρα Παρασκευά.

  Αθήνα, 3 Μαϊου 2012

  Κα Πρόεδρε,

  Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε θεατές μιας αγριότητας που δεν έχει προηγούμενο. Έχει μόνο συμμάχους εσάς και την εξουσία. Και γίνεται ακόμη πιο απίστευτη η αγριότητα, όταν του Οργανισμού προΐσταται γυναίκα, επιστήμων του χώρου της υγείας.
  Τα ερωτήματα που ανακύπτουν στα μέλη της ΜΚΟ που εκπροσωπώ είναι δυστυχώς πολλά και αμείλικτα.
  – Πού είναι τα χρόνια της γόνιμης συνεργασίας
  – Πού είναι η ενημέρωση
  – Πού είναι η ευθύνη των πελατών για προφύλαξη
  – Πού ο δημοσιο-υγειονομικός έλεγχος των εκδιδομένων με δημοκρατικές και εύστοχες ενέργειες μιας ευνομούμενης Πολιτείας
  – Πού είναι η αγωγή υγείας στα σχολεία για τα οποία υπάρχουν πάγια αιτήματα και αγώνες
  – Πού τέλος είναι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

  Πιστεύουμε ότι χωρίς τη συνδρομή σας ή τουλάχιστον την αντίδρασή σας, κανένας δεν θα τολμούσε να προβεί στη θηριωδία του διασυρμού των θυμάτων της διακινούμενης πορνείας. Τα πρόσωπα αυτά πριν διασυρθούν έχουν το τεκμήριο της αθωότητας και προπάντων το δικαίωμα μιας στοιχειώδους δημοκρατικής προστασίας.

  Επειδή όλα αυτά δεν συνέβησαν όπως είχατε την υποχρέωση από την επιστημοσύνη και το αξίωμά σας, σας ανακοινώνουμε την ομόφωνη επιθυμία του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ζωής να αποχωρήσουμε από την Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου για το AIDS, επιφυλασσόμενοι του δικαιώματός μας να αγωνισθούμε για μια πιο δημοκρατική Πολιτεία.

  Για το Κέντρο Ζωής
  Παναγιώτης Βότσης
  Πρόεδρος Δ.Σ

 7. 3 Μαΐου, 2012 4:42 μμ

  Η μη κυβερνητική οργάνωση ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ αναστέλλει τη συμμετοχή της στην επιτροπή κοινωνικού διαλόγου του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το δελτίο τύπου:

  Στις 30 Απριλίου 2012 η Θετική Φωνή και πολλές ακόμα οργανώσεις που προωθούν θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στείλαμε έγγραφο στην κυρία Κρεμαστινού, πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναφορικά με την παράδοση και δημοσιοποίηση στοιχείων στην ΕΛ.ΑΣ ιερόδουλων που διαπιστώθηκαν θετικές ως προς τον HIV κατόπιν ελέγχων των κινητών μονάδων του ΚΕΕΛΠΝΟ σε οίκους ανοχής στο κέντρο της Αθήνας, μιας πρακτικής που αντιβαίνει σε κάθε είδους ιατρική δεοντολογία, παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και πλήττει τις δυνατότητες παρέμβασης της πολιτείας και των οργανώσεων σε επίπεδο δημόσιας υγείας. Δεδομένου ότι δεν λάβαμε κάποια απάντηση και δεν είδαμε έστω κάποιες ενέργειες ως απάντηση αλλά αντίθετα το φαινόμενο πολλαπλασιάστηκε, η Θετική Φωνή αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή της στην Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου του ΚΕΕΛΠΝΟ έως ότου σταματήσουν οι εν λόγω ενέργειες και ξεκινήσει ηχηρή διαδικασία αποκατάστασης των επιπτώσεων.

  Ήμασταν οι πρώτοι που είχαμε χαιρετίσει τις παρεμβάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ στους ευπαθείς πληθυσμούς (όπως τις παρουσιάσατε στο συνέδριο της ΕΣΔΥ τον περασμένο Μάρτιο). Παράλληλα είχαμε τονίσει τη σημασία συνεργασίας με την ΕΛ.ΑΣ. για να μην τεθεί υπό κατάργηση το «κοινωνικό συμβόλαιο» μεταξύ ΚΕΕΛΠΝΟ και ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων ώστε να προσέρχονται οικειοθελώς για συμβουλευτική, ΤΕΣΤ για HIV και λοιπά μεταδιδόμενα νοσήματα. Σήμερα έκπληκτοι/ες απέναντι στον τρόπο με τον οποίο ερμήνευσε το ΚΕΕΛΠΝΟ την παράγραφο 4 της υγειονομικής διάταξης «Ρυθμίσεις που αφορούν τον περιορισμό της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων» άρα και τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων δυστυχώς δεν μας μένει άλλος δρόμος από το να αναστείλουμε τη συμμετοχή μας σε μία επιτροπή που φαίνεται να μην λαμβάνει καθόλου υπόψη της τις προσπάθειες συνεργασίας που και η Θετική Φωνή και όλες οι οργανώσεις έχουμε καταβάλει εδώ και τόσα χρόνια.

  Μαριανέλλα Κλώκα
  Διευθύντρια

 8. 3 Μαΐου, 2012 5:10 μμ

  Αναστολή συμμετοχής της ΜΚΟ PRAKSIS στην Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου του ΚΕΕΛΠΝΟ:

  Κυρία Κρεμαστινού,

  Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε αλλά και αντιμετωπίζουμε πλέον ως οργάνωση πεδίου την πρωτοφανή σε βαναυσότητα, καταστρατήγηση των κανόνων δημόσιας υγείας και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενέργεια της κυβέρνησης (με την «ηχηρά» «βουβή» συναίνεση του ΚΕΕΛΠΝΟ) να δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες και προσωπικά στοιχεία γυναικών που βρέθηκαν (ο τρόπος και η διαδικασία είναι ένα ανοικτό ζητούμενο) θετικές στον ιό του Hiv.

  Το επιχείρημα που ακούμε να επαναλαμβάνεται από επίσημα χείλη ότι δηλαδή «αυτό ήταν απαραίτητο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας» είναι σαθρό.
  Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί υγείας και η ιατρική έρευνα έχουν τεκμηριώσει ακριβώς το αντίθετο: ο στιγματισμός και η διαπόμπευση οδηγούν στην περιχαράκωση, στη φυγή από γιατρούς και υπηρεσίες υγείας, στην πιο ανεξέλεγκτη διασπορά του Hiv και άλλων Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων.

  Με τις ενέργειες των δύο υπουργείων (Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) και με τις πρακτικές παράδοσης και δημοσιοποίησης στοιχείων από την ΕΛ.ΑΣ των ιερόδουλων που διαπιστώθηκαν θετικές στον Hiv, η ΜΚΟ PRAKSIS διαφωνεί κάθετα και για αυτό το λόγο το Δ.Σ του σωματείου αποφάσισε την αναστολή συμμετοχής του στην Επιτροπή του Κοινωνικού Διαλόγου του ΚΕΕΛΠΝΟ.

  Σε όλη αυτή την προεκλογική «ανθρωποφάγα» διάθεση όπου επιτελούνται κατάφωρες παραβιάσεις στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όπου ταυτόχρονα τινάζεται στην κυριολεξία στον αέρα κάθε συντονισμένη προσπάθεια που μέχρι σήμερα επιδιώκαμε οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών να επιτύχουμε σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ (μέσω της Επιτροπής του Κοινωνικού Διαλόγου) θα θέλαμε να εκφράσουμε την βαθύτατη δυσαρέσκειά μας για την «μη ψύχραιμη στάση του ΚΕΕΛΠΝΟ όπου οι γραφές του το τελευταίο ειδικά διάστημα υποδήλωναν μια συνέπεια και αρκετά θετικά βήματα μπροστά στα θέματα αντιμετώπισης τόσο των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων όσο και της μεθοδολογικής τους προσέγγισης.

  Επαναλαμβάνοντας ότι διαφωνούμε κάθετα με την πρακτική παράδοσης από την πλευρά των κλιμακίων σας των στοιχείων των συγκεκριμένων γυναικών –φερόμενων ως οροθετικές στον ιό του Hiv- εκφράζουμε την βαθύτατη ανησυχία μας ότι ενώ οι πιθανοί προεκλογικοί στόχοι και οι αντίστοιχες ατζέντες μεμονωμένων πολιτικών επετεύχθησαν, οι στόχοι που μέχρι σήμερα μαζί θέταμε (π.χ. για σταθερή αύξηση των ελέγχων για Hiv κ.ά.) θα υποστούν σοβαρό πλήγμα αφού μέσα σε δύο μέρες οι ενδιαφερόμενοι πληθυσμοί, στους οποίους και εσείς και εμείς απευθυνόμασταν, υπάρχει κίνδυνος να περιχαρακωθούν λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης προς τις αρχές οι οποίες εμπράκτως απέδειξαν ότι τα θέματα της εχεμύθειας, της ανωνυμίας και του σεβασμού του απορρήτου εύκολα καταστρατηγούνται.

  Η ΜΚΟ PRAKSIS πιστεύει –και παλεύει καθημερινά για αυτό- ότι η καταπάτηση του δικαιώματος των ανθρώπων για σεβασμό στην αξιοπρέπειά τους ισοπεδώνει ζωές, υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και προσβάλλει την ιατρική δεοντολογία και τον πολιτισμό της χώρας.

  Εκ μέρους του Δ.Σ της ΜΚΟ PRAKSIS
  Τζανέτος ΑΝΤΥΠΑΣ
  Πρόεδρος Δ.Σ

 9. 4 Μαΐου, 2012 3:05 πμ

  Ημερομηνία: 03/05/2012

  Με αφορμή τη δημοσίευση φωτογραφιών και τη δημοσιοποίηση ιατρικών απόρρητων στοιχείων των 12 γυναικών

  Με αφορμή τη δημοσίευση φωτογραφιών και τη δημοσιοποίηση ιατρικών απόρρητων στοιχείων των 12 γυναικών, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου επισημαίνει ότι σύμφωνα με το νόμο 2472/1997 περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η εισαγγελική αρμοδιότητα δημοσιοποίησης στοιχείων της ποινικής δίωξης δεν επεκτείνεται και στα ευαίσθητα δεδομένα υγείας, για τα οποία είναι απαραίτητη η άδεια από την αρμόδια Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Περαιτέρω, η εξαίρεση που προβλέπει ο ως άνω νόμος αφορά συγκεκριμένα το σκοπό βεβαίωσης εγκλημάτων και όχι γενικά και αφηρημένα το «κοινό καλό».
  Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η δημοσίευση των φωτογραφιών και η αποκάλυψη της οροθετικότητας των γυναικών αυτών είναι αδικαιολόγητη και προσβάλλει την τιμή και την υπόληψή τους. Και τούτο, διότι η σκοπούμενη και καθόλα θεμιτή προστασία του κοινωνικού συνόλου (ενημέρωση και ευαισθητοποίησή του και διαφύλαξη της δημόσιας υγείας) μπορούσε να επιτευχθεί με σαφώς ηπιότερα μέσα: δηλαδή, με τη δημοσιοποίηση των χαρακτηριστικών των γυναικών που συλλήφθηκαν (ύψος, χρώμα ματιών και μαλλιών, εθνικότητα, κλπ) και της περιοχής (οίκος ανοχής, «πιάτσα») όπου εργάζονταν. Και τούτο, διότι δεν απαιτείται και η φωτογραφία της ιερόδουλης προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί κάποιος, ο οποίος πληρώνει για να κάνει μη ασφαλές σεξ, και να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις. Σε τελική ανάλυση, θα μπορούσε ενδεχομένως να τονιστεί από την αρμόδια αστυνομική διεύθυνση ότι κάθε ενδιαφερόμενος είναι δυνατόν να έχει πρόσβαση στις φωτογραφίες τους στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα. Υπό την αντίθετη εκδοχή, θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν και τα αντίστοιχα στοιχεία όλων όσων –υπό το άκουσμα της παραπάνω είδησης– έσπευσαν να εξετασθούν και διαπιστώθηκε ότι είναι και αυτοί οροθετικοί και στη συνέχεια τα στοιχεία των συζύγων τους, των φιλενάδων τους κ.ο.κ., γιατί ο κίνδυνος για την υγεία εικάζουμε ότι δεν αλλάζει ανάλογα με το φύλο, την κοινωνική θέση ή την εθνικότητα ενός προσώπου. Εκτός αν οι οροθετικοί «οικογενειάρχες» δεν συνιστούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία.
  Όσο για την αναδημοσίευσή των φωτογραφιών από τα μέσα ενημέρωσης, και μάλιστα σε πρωτοσέλιδα και κεντρικά δελτία ειδήσεων, αυτή ξεπερνά κάθε μέτρο και θέτει μείζονα ζητήματα ηθικής και νομικής τάξης, αφού συνιστά διαπόμπευση του προσώπου, η οποία είναι ανεπίτρεπτη σε κάθε δικαιοκρατούμενη χώρα: καμιά σκοπιμότητα, κανένα «δημοσιογραφικό ενδιαφέρον» δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον δημόσιο εξευτελισμό ενός ανθρώπου, πολλώ δε μάλλον ενός ασθενούς.
  Η ακραία προσβλητική και τιμωρητική μεταχείριση των γυναικών αυτών δεν μπορεί παρά να μας θυμίσει το μετακατοχικό βίαιο ξύρισμα της κεφαλής των γυναικών στις πλατείες των πόλεων και των χωριών. Δεν μπορεί παρά να μας θυμίσει τη μεταχείριση γυναικών σε τριτοκοσμικές χώρες. Το τρίπτυχο γυναίκα-ιερόδουλη-ασθενής γίνεται –με σχεδόν αρχετυπικό τρόπο– συνώνυμο της αμαρτίας, της βρωμιάς, του εχθρού. Το γεγονός ότι οι γυναίκες αυτές είναι –όλως τυχαίως– άστεγες, τοξικομανείς ή ενδεχομένως θύματα trafficking φαίνεται να μην ενδιαφέρει κανένα θεσμό, καμία αρχή. Όλα μπορούν να υποχωρήσουν μπροστά στην επέλαση των ρατσιστικών και σεξιστικών στερεοτύπων και την αδιατάρακτη γαλήνη του ελληνικού νοικοκυριού που σε λίγες μέρες ψηφίζει.

  Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

  Σημείωση: Η Ελληνική ΄Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου διοργανώνει σχετική συζήτηση με θέμα «Μετανάστευση και κρίση. Η βίαιη αντιμετώπιση ενός ιστορικού φαινομένου: Από τα στρατόπεδα κράτησης στη διαπόμπευση των «επικινδύνων»» την Τετάρτη 9/5/2012 στο πλαίσιο του φεστιβάλ migrantfest2012. Για περισσότερες πληροφορίες http://migrantfest2012.wordpress.com/

  http://www.left.gr/article.php?id=494

 10. 4 Μαΐου, 2012 9:11 πμ

  HIV Innocence Group
  If you have been charged with an HIV-related crime or civil action – or you represent someone in such action, CONTACT OMSJ IMMEDIATELY..

  http://www.omsj.org/innocence-group

  • 4 Μαΐου, 2012 6:15 μμ

   Εδώ αγανάκτησε ακόμα και η Bild, τι να λέμε τώρα:

   Κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στρέφεται, με δημοσίευμά της, η γερμανική Bild, σχολιάζοντας τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των ιερόδουλων που βρέθηκαν θετικές στον ιό HIV. Με τίτλο: «Αηδία: Έλληνας υπουργός διαπομπεύει ιερόδουλες», η εφημερίδα κατηγορεί τον κ. Χρυσοχοΐδη για βρώμικη προεκλογική εκστρατεία και ψηφοθηρία.

   Πλέον, αναφέρει η Bild, όλη η Ελλάδα γνωρίζει ότι αυτές οι γυναίκες είναι οροθετικές, καθώς στην Αθήνα διεξάγεται μια «βρώμικη προεκλογική εκστρατεία».

   «Λίγες μόλις μέρες πριν τις εκλογές της χρεοκοπημένης χώρας, διαπομπεύονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης οι άρρωστες αυτές γυναίκες, κάτι που θεωρείται και επίτευγμα των ελληνικών αρχών», επισημαίνει.

   Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπερασπίστηκε αυτήν την «επαίσχυντη διαδικασία εις βάρος των άτυχων γυναικών», λέγοντας ότι η δημοσίευση των φωτογραφιών είναι νόμιμη και οι άνδρες που ήρθαν σε σεξουαλική επαφή με αυτές τις γυναίκες θα πρέπει να συνειδητοποιούν τον κίνδυνο.

   Όμως, υπογραμμίζει η Bild, λόγω της άθλιας κατάστασης στην οικονομία της χώρας, ο κ. Χρυσοχοΐδης επέλεξε έναν τόσο φθηνό τρόπο για να μαζέψει ψήφους.

   • 4 Μαΐου, 2012 6:24 μμ

    το συγκεκριμένο το ψάχνω και δεν το βρίσκω.
    δεν το στέλνεις;
    επίσης αφετε τα pingback να έρχονται προς υμάς…

   • 4 Μαΐου, 2012 6:35 μμ

    την original πηγή την ψάχνω τώρα και τη φέρνω προς τα ‘κει αν τη βρω..
    δεν ήρθε ping όμως (έψαξα τώρα μήπως το ‘πιασε η σπαμοπαγίδα αλλά όχι-βέβαια έχω παρατηρήσει ότι αυτά πάντα έρχονται με χρονοκαθυστέρηση-θα δω τι μπορω΄να κάνω πάντως!)

   • 4 Μαΐου, 2012 8:22 μμ

    εγώ πάντως το pingback, το έκανα, έλα να με ελέγξεις!
    Τώρα πάω να ξαναψάξω με άλλο τρόπο για την Bild,!

   • 4 Μαΐου, 2012 8:32 μμ

    εδώ είμαστε:
    Griechen-Minister stellt AIDS-Huren an den Pranger

    http://www.bild.de/news/ausland/aids/griechen-minister-stellt-aids-huren-an-den-pranger-23944658.bild.html

    προέκυψαν ωστόσο παράπλευρα λαβράκια

 11. 4 Μαΐου, 2012 6:21 μμ

  Ανακοίνωση της συντακτικής ομάδας του περιοδικού POSITIVE:

  ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ!

  Σε μια πρωτοφανή επίδειξη αγριότητας των συναρμόδιων υπουργείων, παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες από τις τηλεοράσεις μας τη θλιβερή παρέλαση των οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών σε ένα σήριαλ με μπόλικο σασπένς, καθώς ο αριθμός τους ώρα με την ώρα αυξανόταν και μια νέα φωτογραφία ερχόταν κάθε τόσο στο φως.

  Σαν το κοινό που συνωθούνταν με περιέργεια και αποτροπιασμό γύρω από την πυρά μπρος στις καιόμενες μάγισσες, οι Έλληνες τηλεθεατές παρακολούθησαν(με) με ανάμεικτα συναισθήματα το θλιβερό θέαμα που μπορεί να μας προσφέρει η εξουσία μας, σε μέρες που ο άρτος γίνεται ολοένα και πιο δυσεύρετος.

  Επειδή, ωστόσο, πιστεύουμε ότι ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος και ότι δεν θα πρέπει να αφήσουμε το αρχικό σοκ να θολώσει την κρίση μας, θα προσπαθήσουμε να θέσουμε κάποια εύλογα ερωτήματα. Γιατί ακόμη μας στοιχειώνουν τα τόσα αναπάντητα «πώς» και «γιατί»:

  • Τι έκανε το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Υπουργείο Υγείας, όλα αυτά τα χρόνια για τα θέματα της πρόληψης; Πόσον καιρό έχουμε να δούμε καταχωρήσεις για ενημέρωση στα ΜΜΕ;
  • Πιστεύουν στ’ αλήθεια ότι η φρίκη και ο πανικός είναι καλός σύμβουλος, για να αφυπνίσει τους ανθρώπους και να τους οδηγήσει να προφυλαχτούν ή να εξεταστούν;
  • Μήπως ο πρωτοφανής στιγματισμός, αντί να κάνει το μήνυμα πιο ισχυρό, οδηγεί, αντίθετα τον αποδέκτη στο να κλείσει την τηλεόρασή του;
  • Μήπως η δημοσίευση των φωτογραφιών των συλληφθεισών καθησυχάζει όσους διαπιστώνουν ότι δεν τις αναγνωρίζουν και δεν έχουν συναντηθεί μαζί τους, θεωρώντας ότι «το κακό πέρασε»;
  • Τώρα πληροφορήθηκαν, αλήθεια, οι ελληνικές αρχές, αστυνομία, δήμος, υγειονομικές υπηρεσίες, ότι λειτουργούν στην Αθήνα παράνομα πορνεία και παράνομες πιάτσες αγοραίου έρωτα;
  • Μήπως η παρουσίαση αυτών των τσακισμένων πλασμάτων δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι ο HIV κάνει διακρίσεις σε φυλή, καταγωγή, εξωτερική εμφάνιση;
  • Μήπως οι προτροπές για εγκράτεια και επιστροφή στο τρίπτυχο «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια», είναι εκτός από αντιαισθητικές και απολύτως αναποτελεσματικές επίσης στις μέρες μας;
  • Πιστεύουν στ’ αλήθεια ότι τόσο σοβαρά θέματα όπως η δημόσια υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα προσφέρονται για μια φθηνή προεκλογική εκμετάλλευση; Δεν σκέφτονται ότι ο αφελής ψηφοφόρος θα αναρωτηθεί τι έκαναν για όλα αυτά τα ζητήματα οι πολιτικοί του ταγοί όλα αυτά τα χρόνια;
  • Δεν σκέφτονται ότι το χαρτί του φόβου και της μισαλλοδοξίας, που με τόση αδιαφορία και κυνισμό παίζουν τώρα, μπορεί να γυρίσει σε βάρος τους, αφού υπάρχουν δυστυχώς πολύ πιο γνήσιοι εκφραστές τους στην ελληνική κοινωνία σήμερα;

  Τόσα αναπάντητα γιατί και ίσως κι άλλα τόσα ακόμη, που δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα και δεν πρέπει να ξεχαστούν, ακόμη κι αν αυτή τη στιγμή τίποτε άλλο δεν μπορεί να κυριαρχεί στη σκέψη μας, πέρα από την υπεράσπιση αυτών των εξιλαστήριων θυμάτων, που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη και όχι την πυρά, να βρεθούν ενώπιον δικαστών και όχι ιεροεξεταστών. Για κείνες και για τη δικαιοσύνη, για όλους εμάς και για τη δημόσια υγεία, αλλά και για την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά μας, που στ’ αλήθεια απειλούνται.

  *από την ομάδα του περιοδικού POSITIVE. Γράφει ο Πούλος Ψαλιδάκος και προσυπογράφουν οι Χαρά Βαβούρα, Δημήτρης Βασιλειάδης, Νίκος Βλαχάκης, Νίκος Δρόσος, Κατερίνα Ζήση, Αριστοτέλης Καραντής, Μάνος Λαλόπουλος, Δάφνη Σίμα, Αρχοντή Σοπίδου.

 12. LouSalome permalink
  4 Μαΐου, 2012 6:44 μμ

  ωχ! ο Μιχάλης με είπε Φαρισαία ( τουλάχιστον α υ τ ο ί διάβαζαν).

 13. 11 Μαΐου, 2012 9:12 πμ

  Μικρό μετεκλογικό σημείωμα: από το Σεπτέμβριο του 2011 το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει εντοπίσει συνολικά 85 οροθετικές ιερόδουλες. Φωτογραφίες έδωσε στη δημοσιότητα μόνο μερικές μέρες πριν τις εκλογές. Μάθαμε τουλάχιστον τι σημαίνει να είσαι γιατρός στη Γερμανία του ’30 (και ναι, για την είσοδο των φασιστών στη βουλή φταίει η παλαβή αριστερά κτλ κτλ…)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: