Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βαρελόσκυλα ΙΙ

16 Φεβρουαρίου, 2012

                                                              

Από τις 2/2/2012 ισχύει στην Ελλάδα ο νέος νόμος για τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα ζώα (νόμος 4039/2012). Παρά τις διάφορες ελλείψεις και παραλείψεις του αυξάνονται επιτέλους οι ποινές σχετικά με την κακοποίηση, παραμέληση και εγκατάλειψη ζώων (προβλέποντας φυλάκιση για τουλάχιστον 1 χρόνο και πρόστιμα από 5.000 έως 15.000 ευρώ) και ανοίγει ο δρόμος για τη διάσωση των βαρελόσκυλων.

     

Κάποιες από τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου που σχετίζονται και με τα βαρελόσκυλα είναι οι εξής:

     

Άρθρο 1, παρ. β: Ευζωία είναι το σύνολο των κανόνων, που πρέπεινα εφαρμόζει ο άνθρωπος στα ζώα, αναφορικά με την προστασία τους και την καλή μεταχείρισή τους, έτσι ώστε να μην πονούν και υποφέρουν, την παραμονή τους σε χώρο στεγνό, καθαρό και προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες, χωρίς να είναι μόνιμα δεμένα και διαβιούντα εντός ακατάλληλων κατασκευών (π.χ. μεταλλικών), τη φροντίδα για ιατρική περίθαλψη και χορήγηση κατάλληλης τροφής και νερού, την καθημερινή άσκηση ή τον περίπατό τους και γενικά τη μέριμνα για σεβασμό της ύπαρξής τους. 

   

Άρθρο 5: Υποχρεώσεις ιδιοκτητών δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς-γ) να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από τη σχετική εγγραφή στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου, καθώς και να μεριμνά για την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στο φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, που να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του όρθια στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητά του για την πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.

     

Άρθρο 16: Κακοποίηση των ζώωνα. Με την επιφύλαξη ειδικά προβλεπόμενων περιπτώσεων της ισχύουσας κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς και της διάταξης του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 9 απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός. Η στείρωση του ζώου καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρικήπράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρείται ακρωτηριασμός.

     

Άρθρο 20: Ποινικές κυρώσειςΟι παραβάτες των διατάξεων των παραγράφων α΄και β΄ του άρθρου 16 τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής οι χρηματικές ποινές, που προβλέπονται στις παραγράφους 1, 2 και 3 διπλασιάζονται.

         

Ολόκληρο το νομοσχέδιο εδώ.

Βαρελόσκυλα Ι εδώ.

(Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από μία πρόσφατη εξόρμηση σε χωριά της Κρήτης. Οι ιδιοκτήτες έχουν ενημερωθεί για το νέο νομοσχέδιο και πλέον δεν έχουν καμία δικαιολογία να κρατούν τα ζώα τους αλυσοδεμένα σε συνθήκες εξαθλίωσης-από ‘δω κι εμπρός θα αναλάβουν οι αρμόδιες αρχές. Κάποιοι ευαίσθητοι αναγνώστες μου είχαν ζητήσει να τους προειδοποιώ κάθε φορά που ανεβάζω φωτογραφίες ζώων που υποφέρουν. Τους ζητώ να μην συνεχίσουν παρακάτω…)                                 

7 Σχόλια leave one →
 1. 16 Φεβρουαρίου, 2012 6:32 μμ

  όχι άλλοι σκλάβοι, να σπάσουν οι αλυσίδες πια.

 2. 16 Φεβρουαρίου, 2012 9:22 μμ

  Ψυχούλες όλα. Τους παλιοκάφρους γκρρρ

 3. 16 Φεβρουαρίου, 2012 10:40 μμ

  Είναι φοβεροί φύλακες όλοι τους, ειδικά το μικρό το βλέπει ο κλέφτης και φεύγει τρέχοντας…
  (έμαθα να ανεβάζω και βίντεο):

 4. 18 Φεβρουαρίου, 2012 8:55 μμ

  1 ΧΡΟΝΟΣ ΜΟΝΟ;;;;; ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ;;;; ΑΥΤΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΠΙΣΟΥΝ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ! ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΑΠΑΙΣΙΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ, ΤΑ ΚΤΗΝΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ.
  ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΕΛΟΣΚΥΛΑ; ΣΟΡΙ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΥΜΟ ΜΟΥ ΔΕ ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΣΤ.

  • 20 Φεβρουαρίου, 2012 1:45 μμ

   Γεια σου ανήσυχε, βαρελόσκυλα είναι τα σκυλιά της ελληνικής επαρχίας που περνούν όλη τους τη ζωή δεμένα με αλυσίδα σε ένα βαρέλι (όπως στις τελευταίες φωτογραφίες) και ζουν απομονωμένα κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης..Μέχρι και πριν ένα μήνα επιτρεπόταν αυτό και ίσχυαν μικρές ποινές για άλλου είδους κακοποίηση ή θανάτωση ζώων (μιλάμε για 3 μήνες με αναστολή…) Τουλάχιστον τώρα που αυξήθηκαν οι ποινές υπάρχει κάποια ελπίδα να σταματήσουν αυτές οι πρακτικές…

 5. ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΗ permalink
  29 Απριλίου, 2012 9:55 μμ

  ΝΑ ΔΕΣΟΥΝ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΕΙ ΔΕΣΕΙ ΤΟ ΣΚΥΛΑΚΙ ΣΤΟ ΒΑΡΕΛΙ 10 ΜΕΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ.

Trackbacks

 1. Billy, Rescued From a Puppy Mill « L'Enfant de la Haute Mer

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: