Skip to content

Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα;

9 Οκτώβριος, 2010

Το 1971 ο γιατρός και αγωνιστής Ιωάννης Ν. Παϊζης έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Η Μάχη της Κρήτης: Τα Μετά την Μάχην- Η Αντίστασις», την κυκλοφορία του οποίου απαγόρευσε η οικογένεια Μητσοτάκη (για λόγους που αναλύονται παρακάτω), κι έτσι κυκλοφορούσε για δεκαετίες παράνομα στην Κρήτη, από χέρι σε χέρι. Στο βιβλίο αυτό αναφέρονται ονομαστικά και με λεπτομέρειες όσοι συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς ή επωφελήθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από την κατοχή. Μετά από τόσα χρόνια ασφαλώς και δεν έχει κανένα νόημα η δημοσιοποίηση ονομάτων και καταστάσεων, έχει ωστόσο μεγάλο ενδιαφέρον η αναφορά του συγγραφέα στην οικογένεια Μητσοτάκη και το ρόλο που διαδραμάτισε στα γεγονότα της τετραετίας 1941-1945.  

 

Μερικά αποσπάσματα:

 

(σελ. 96) «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως σχεδόν μετά την επικράτηση των Γερμανών στην Κρήτη, φάνηκε ότι πολύ ευχερώς προσαρμόστηκε με την δημιουργηθείσα νέα κατάσταση, και σαν επιβεβαίωση τούτου εθεωρήθη η πρόσληψη της κόρης του Καίτης σχεδόν ευθύς αμέσως στην υπηρεσίαν των Γερμανών ως διερμηνέως όπου και παρέμεινε μέχρι τέλους της αποχωρήσεως των Γερμανών. Ο υιός του Κων. Μητσοτάκης, ο και ήδη θεωρούμενος εν δράσει πολιτικός, ήλθε στην Κρήτη, αν καλώς έχω σημειώσει, τον Οκτώβριον ή Νοέμβριο του 1941 και η δημιουργημένη οικογενειακή ατμόσφαιρα των καλών σχέσεων με τους Γερμανούς, φάνηκε ότι τον βόλευε στην προσαρμογή του με τη νέα κατάσταση. Ελέγετο ότι είχε λάβει το δίπλωμα της Νομικής του, και σαν γνώστης και της Γερμανικής γλώσσας, παρίστατο στα ψευδοστρατοδικεία που είχαν συσταθεί από τους Γερμανούς, σε λίγο καιρό μάλιστα οι Γερμανοί του παρεχώρησαν και αυτοκίνητο.»

 

(σελ. 97) «Μαζί μου σαν υπεύθνου της αντιστάσεως του Νομού Χανίων, δεν ζήτησε ούτε είχε καμιά επαφή, και η δημιουργηθείσα εντύπωση περί το πρόσωπο του, την οποία συμμερίζομαι ανεπιφυλάκτως, ήτο ότι κράτησε από την αρχή καιροσκοπική θέση, μη πιστεύοντας στον σκληρό συμμαχικό αγώνα. Η όλη πολιτική τακτική του άλλως τε μέχρι σήμερον με τους μύριους επίμεμπτους πολιτικούς ελιγμούς του και τις μύριες υστερόβουλες πολιτικές εκδηλώσεις του, θα επεσφράγιζε άνετα σαν ορθή την αντίληψη της εποχής εκείνης […] Εδώ δύναμαι να μνημονεύσω σαν εκδήλωση χαρακτηριστική με το πρόσωπο του Κων. Μητσοτάκη το εξής περιστατικό. Όταν οι κομμουνιστές του Νομού Χανίων ζήτησαν να συμμετάσχουν στην αντιστασιακή οργάνωση μας και ορίστηκε συνάντηση μου με τον αρχηγό του Κ. Κ. Κρήτης Γαλάνη (Μανουσάκη), στη σπηλιά ου είχε γίνει στο γκρεμισμένο μέγαρο Ανιτσάκη, βρήκα μαζί με το Γαλάνη και τους Κων. Μητσοτάκη και Νικ. Ξηρά νεαρό επίσης δικηγόρο από τους Λάκκους. Ομολογώ ότι ένοιωσα ταραχή από την εμφάνιση εκείνη για την οποία ήμουν απροειδοποίητος, ίσως γιατί είχε προηγηθεί έκπληξη και αγανάκτηση μου από πληροφορίες ότι στο σπίτι του Μητσοτάκη οι Γερμανοί έκαναν κάθε βράδυ πάρτυ διασκεδάσεως. Την πληροφορία αυτή είχεν αναφέρει στην οργάνωση μας ο Νικ. Λαμπαθάκης που από δική του πρωτοβουλία παρακολουθούσε το σπίτι του Μητσοτάκη, σαν μεμυημένος στην οργάνωση μας, και που έλεγε με ασυγκράτητη αγανάκτηση περίπου τα εξής-αν έλεγε την αλήθεια: ‘Δεν μπορώ πλειά, κάθε βράδυ έχουν πάρτυ στο σπίτι του Μητσοτάκη οι Γερμανοί και κουβαλούν γλυκά, ανθοδέσμες και τρόφιμα, θα τους ρίξω χειροβομβίδα να τους σκοτώσω όλους μαζί’».

 

(σελ. 99) «Όταν πήγα στην Αίγυπτο μετά την απόφαση της Νομαρχιακής επιτροπής Χανίων και πρόταση του Άγγλου συνδέσμου Λη Φέρμορ, που με διαβεβαίωσε με το λόγο της τιμής του ότι η αποστολή μου θα έληγε σε 15 μέρες και μετά θα επέστρεφα πίσω, άφησα αναπληρωτή μου δια συνταχθέντος σχετικού εγγράφου τον τότε Δήμαρχον Νικ. Σκουλάν. Τότε κατά την απουσία μου, ως εκ των υστέρων πληροφορήθηκα, ο Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ν. Σκουλάν, στην τοποθεσία ‘ΣΤΕΡΝΑ’, μεταξύ Λάκκων-Ομαλού, και στη συζήτηση που έγινε μεταξύ των, ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι ανήκει στο κομμουνιστικό κόμμα, ο δε Σκουλάς έξω φρενών τον επέπληξε με πολύ βαρειές εκφράσεις παρουσία του ανηψιού του Μανόλη Ψυλλάκη, του κομμουνιστού Νικ, Ξηρά και πολλών άλλων. Αυτό ήταν μια ένδειξη της καιροσκοπικής τακτικής που τηρούσε ο Μητσοτάκης την εποχή εκείνη, που είχε και μια άλλη δεύτερη επανάληψη, όταν οι κομμουνιστές μπήκαν στο Καστέλι της Κισσάμου και με τους άλλους επικεφαλής βρισκόταν και ο Μητσοτάκης, όπως μαρτυρούσαν οι μαθητές και οι καθηγητές του Γυμνασίου Καστελίου, στο οποίο και κατέλυσαν. Από το άλλο μέρος εθεωρείτο φίλος των Γερμανών που του έδειχναν τις προτιμήσεις των και που δώκανε τη γνωστή εντολή στην Τράπεζα της Ελλάδος να του καταβάλη χρηματικά ποσά, προφανώς εις ανταμοιβή υπηρεσιών του. Τελικά έγινε και η θεαματική η θεατρική σύλληψη του εν λόγω προσώπου από τους Γερμανούς, που ήταν αρκετές μέρες πρωτύτερα γνωστό στο Κάηρο και τον είχαν, ως ελέγετο, ειδοποιήσει να φύγει, όπως είχαν προειδοποιηθεί και άλλοι και διέφυγαν τη σύλληψη των Γερμανών. Από όλα αυτά συνάγεται ότι το περί ου ο λόγος πρόσωπον έκανε τους καιροσκοπικούς ελιγμούς του με τα καλοπιάσματα των Γερμανών στην αρχή, χωρίς να διστάσει όταν είδε την πολεμική πλάστιγγα να γέρνει με το μέρος των συμμάχων, να φορέσει και τον κόκκινο σκούφο του κομμουνισμού, για να τον απορρίψει πάλι όταν θα το έκρινε επίκαιρο ή συμφέρον».

            

Ωστόσο ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θυμάται αλλιώς την ιστορία: Στην στην εκπομπή «ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ» περιγράφει τις εμπειρίες του και τα βιώματά του από την περίοδο της Κατοχής της Κρήτης και μιλάει για τη συμμετοχή του στην αντίσταση και απελευθέρωση της Κρήτης, καθώς και για τη σύλληψή του από τους Γερμανούς, τις συνθήκες κράτησης και την απελευθέρωσή του μετά από ανταλλαγή.

31 Σχόλια leave one →
 1. 9 Οκτώβριος, 2010 12:49 μμ

  όχι πως δεν το περίμενα, αλλά… !!!!!!

 2. 9 Οκτώβριος, 2010 12:54 μμ

  Έτσι, για να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα! Άξιος, Σιωπηλέ!

 3. 9 Οκτώβριος, 2010 1:07 μμ

  Και μετά, με τους Άγγλους: http://dytistonniptiron.wordpress.com/2010/03/21/stavrinidis/#comment-2808
  Μέσα σ’ όλα, δηλαδή…

 4. 9 Οκτώβριος, 2010 2:08 μμ

  Τώρα, να πω ότι εκπλήσσομαι με αυτές τις ιστορίες και ότι δεν περίμενα αυτή τη συμπεριφορά από τον Μητσοτάκη, θα είναι ψέματα.

  Άντε, και με τη Ντόρα πρωθυπουργό …

 5. 9 Οκτώβριος, 2010 2:16 μμ

  Φαντάζομαι ότι τυπικά δεν μπορούν να θεωρηθούν αποδεικτικά στοιχεία και λόγω των περιγραφών που διατυπώνονται ως ισχυρισμοί («ελέγετο ότι», «εθεωρείτο φίλος» κτλ.)

  Υπάρχει βέβαια κι η μαρτυρία του ίδιου ότι στην Κατοχή πεινούσε πολύ κι έτσι αναγκαζόταν να τρώει τρία συσσίτια:

  Και η πρότασή του σε άπταιστα γερμανικά για την επιστροφή του βασιλιά σε μεταβατική κυβέρνηση όλων των «υγιών δυνάμεων» το 1973:

 6. 9 Οκτώβριος, 2010 2:18 μμ

  Εντάξει, προφανώς κανείς δε σοκάρεται γνωρίζοντας την πορεία του Κ.Μ. μεταπολιτευτικά. Οι Κρητικοί ειδικά τα γνωρίζουν όλα αυτά από πρώτο χέρι, γι’ αυτό και την έχουν μαυρίσει την οικογένεια. Αξίζει ωστόσο να τα θυμόμαστε που και που…

  @δύτη θα συμπληρώσω στο σχόλιο σου ότι οι καλοί χωράνε παντού!

 7. 9 Οκτώβριος, 2010 2:21 μμ

  Στο σχόλιο του Head, πέρα από το (αναμενόμενο) εκτός των κομμουνιστών, πρόσεξα και το τσιγάρο στο χέρι. Ζωντανή διαφήμιση για μας τους καπνιστές.

  (τρέφω ενός είδους συμπάθεια προς τον Κ.Μ. διότι πάντα τον φανταζόμουν τριάντα χρόνια μεγαλύτερο, να έχει γίνει ηθοποιός και να παίζει ντουέτο με τον Αυλωνίτη)

 8. 9 Οκτώβριος, 2010 2:35 μμ

  @head όπως πάντα με τα ντοκουμέντα σου 🙂
  Η αλήθεια είναι ότι έτρωγε τρία συσσίτια γιατί οι υπόλοιποι κάτοικοι είχαν φύγει στα βουνά και περίσσε φαγητό…

  @δύτη δεν μου ανοίγει το βίδεο, υποθέτω όμως ότι το «εκτός των κομμουνιστών» αναφέρεται στην εξαίρεση τους από τις «υγιείς δυνάμεις», που έρχεται σε αντιδιαστολή με την ιστορία του, αφού ο ίδιος στην κατοχή δήλωνε κομμουνιστής. Αχταρμάς! Αυτό δε το ντουέτο με τον Αυλωνίτη είναι τόσο ψυχεδελικό που μόνο ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να το κάνει πράξη!

 9. chara permalink
  9 Οκτώβριος, 2010 8:50 μμ

  Εγώ από όλα θα σταθώ μόνο στα ΤΡΙΑ συσσίτια. Κατοχή είναι αυτό η δίαιτα γαλοπούλας λίγο πριν τα Κρίσμας;
  Για όλα τα άλλα δεν εκπλήσσεται κανεις αλλά και δεν τιμωρεί/ -είται κανεις. Πάντα η ίδια ιστορία σ’ αυτή τη χώρα…
  Για το ντουέτο με τον Αυλωνίτη δεν πρόλαβε (ο Αυλωνίτης) αλλά προλαβαίνει να κάνει μια εμφανισούλα στην επόμενη ταινία του Αστερίξ γιατί τα γεύματα στο γαλατικό χωριό ήταν ο μόνος συνειρμός που κατόρθωσα να κάνω με τα τσιμπούσια στο Μιτσοτακέικο!

  Υ.Γ.: Το σκέφτηκες καλά σάιλεντ πριν ποστάρεις τις μπομπες του Έλληνoς Lord Voldemort; Εγώ έχω σπάσει είδη ένα καθρέφτη για φέτος!

 10. 10 Οκτώβριος, 2010 12:35 πμ

  Ναι ναι, γελάτε εσείς, προτείνω πάντως καλού κακού όσοι σχολίασαν εδώ να πάρουν προληπτικά βιταμίνες και τις επόμενες μέρες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στο δρόμο. Τα μάτια σας δεκατέσσερα σας παρακαλώ, δεν είναι καιροί να παίζουμε με αυτά τα πράγματα…

 11. 10 Οκτώβριος, 2010 3:56 μμ

  Εγώ λοιπόν θα πώ μόνο καλά λόγια για τον ακατανόμαστο. Αυτός να με θυμηθείτε θα μας θάψει όλους ο τρικατάρατος.

  Απορώ πάντως με το κουράγιο σου Σάιλεντ, μα τόσες φορές να γράψεις το όνομά του;;;;
  Αν το μπλογκ σου χαθεί έτσι ξαφνικά δεν θα μου κάνει καθόλου εντύπωση !

 12. 10 Οκτώβριος, 2010 5:19 μμ

  @Happy είτε πεις καλά είτε πεις κακά λόγια, την πάτησες ήδη που συμμετείχες στο σχολιασμό. Είσαι πλέον μία καταραμένη (μπουουουουου!!)

  Επίσης, το μπλογκ μου ας χαθεί, θα φτιάξουμε άλλο. Αν όμως δεν δώσω ο ίδιος σημεία ζωής για μερικές μέρες ας με ψάξει κάποιος ρε παιδιά…

  Α! Και κάτι ακόμα για τον τρικατάρατο, αν και η ανάρτηση ξεκίνησε σοβαρά, αλλά τέλος πάντων, τι περίμενα κι εγώ, α, έλεγα ότι ο ακατανόμαστος έχει αγοράσει εδώ και πολλά χρόνια τον τάφο του στα Χανιά, και συγκεκριμένα στην πιο ωραία περιοχή της πόλης, πανοραμικά και κοντά στους Βενιζέλους, μάλλον γιατί ταυτίζει το έργο του με το δικό τους, και επίσης πηγαίνει που και που και τον περιποιείται ο ίδιος. Φαντάζομαι θα έχει αφήσει κάπου μια χαραμάδα να βγαίνει ως βρυκόλακας…

  • 10 Οκτώβριος, 2010 5:42 μμ

   Ναι ορίστε

   • 10 Οκτώβριος, 2010 5:54 μμ

    «…συχνά ανεβαίνουν εκεί περιπατητές για να αγναντέψουν το ηλιοβασίλεμα στο Κρητικό Πέλαγος. Προνομιακή περιοχή, με ζηλευτή ηρεμία, σε ένα χρυσοπράσινο περιβάλλον που μόνο το πέρασμα αδέσποτων κατσικιών διαταράσσει την ησυχία του»

    Δηλαδή όταν έρθει η ώρα του του ακατανόμαστου τέλος οι ροματζάδες και τα ηλιοβασιλέματα για τους Χανιώτες, θα στοιχειώσει η περιοχή. Γαμώτο!

  • 10 Οκτώβριος, 2010 6:43 μμ

   Ε ναι φυσικά δεν τον τρομάζει ο θάνατος αφού έχει περάσει αυτό το στάδιο μπουαχαχαχα !

   Εσύ νομίζεις τώρα πως μόνο το μπλογκ σου θα εξαφανιστεί κι ότι θα μπορείς να φτιάξεις άλλο μετά; Ένα θα σου πω ένας γνωστός μου του έκανε χειραψία και έσπασε το χέρι του μετά κι ένας άλλος γνωστός γνωστού μου (ο μπαντζανακης της αδερφης του άντρα της ξαδέρφης μου χαχαχα) τον χαίρετησε εξ΄αποστάσεως και τράκαρε the very next day!!! 😆

   • 11 Οκτώβριος, 2010 11:31 πμ

    Δύτη δεν έχεις μόνο χιούμορ. Είσαι και κυνικός σαρκαστής!

 13. 10 Οκτώβριος, 2010 8:25 μμ

  Σταματήστε πια τις ανατριχιαστικές ιστορίες. Τι κακό είναι αυτό; Οποιαδήποτε συζήτηση για τον Μ… (ας μην ξαναπώ το όνομά του, μήπως και τη γλιτώσω) καταλήγει κάπως έτσι.

  Με την ευκαιρία, δεν του λέμε να έρθει στη συναυλία του Roky Erickson;

 14. 10 Οκτώβριος, 2010 8:57 μμ

  @Happy έχεις φίλους που κάνουν χειραψίες και χαιρετάνε στο δρόμο το Μητσοτάκη; Να το προσέξεις αυτό παιδί μου! 🙂

  @psi α, θα πάμε τελικά στον Erickson; Σούπερ. Έπειδή όμως αργεί ακόμα, έχω και καμιά δεκαριά άλλες συναυλιούλες να προτείνω μέχρι το τέλος της χρονιάς,
  Για αρχή για δες αυτό:

  (χοχο θα το κάψουμε πάλι!)

 15. 10 Οκτώβριος, 2010 9:04 μμ

  Καλοί οι Gallon Drunk, αλλά αν είναι να πάω σε δέκα συναυλίες τους επόμενους δυο μήνες να μου πεις να βρω δεύτερη δουλειά 🙂

  (εκτός αν αποφασίσουν οι ροκ καλλιτέχνες -και όλοι οι εμπλεκόμενοι στις συναυλίες- να προσαρμόσουν τις τιμές τους στα ελληνικά δεδομένα, που δεν το βλέπω)

 16. 11 Οκτώβριος, 2010 11:40 πμ

  @psi επειδή οι τιμές δεν το βλέπω να πέφτουν ψάξε για δεύτερη δουλειά γιατί τώρα που γίναμε πανκ θέλω να πάμε και στους Panx Romana στο Αν στις 6/11! (ντάξει, δέκα ευρουλάκια είναι, χαλάλι…)

  @κροτ άσε ήσυχους σε παρακαλώ τους πελάτες μου και άκου το από πάνω τραγουδάκιο που νομίζω θα σου αρέσει πολύ 🙂

 17. 11 Οκτώβριος, 2010 6:54 μμ

  Άλλη μια φορά πέφτω απ’τα σύννεφα. Ανέλπιστο, ανέλπιστο!

  • 11 Οκτώβριος, 2010 7:37 μμ

   Πωπωωω, τι είπες (έγραψες) τώρα ρε κίτσεμήτσε;;;; Τι γέλια είχαμε κάνει τότε
   -«Σημίτης ο πρωθυπουργός εδώ»
   -«Ααα ανέλπιστο, ανέλπιστο»

   karalol !!!!

 18. 11 Οκτώβριος, 2010 8:17 μμ

  @Αγαπητέ kitsomitse καλωσήρθατε! Λυπάμαι αν σας στεναχώρησα, ελπίζω όλα αυτά να είναι φήμες και λασπολογίες…

  @Happy φίλος σου είναι ο kitsosmitsos; Το ξέρεις ότι πήγε στην Ουψάλα; Γλυκά σου έφερε; 🙂

  • 11 Οκτώβριος, 2010 9:00 μμ

   Α μπα δεν τον ξερω. Ουτε που πεφτει η Ουψαλα ξερω… Γλυκα δεν τρωω πολλα, ρακή πίνω μόνο χεχε!

 19. 12 Οκτώβριος, 2010 9:43 πμ

  η Ουψάλα είναι στη Σουηδία και ο Κιτσομήτσος δεν πήγε μόνο στην Ουψάλα, πήγε σε όλη τη Σκανδιναβία!
  Γλυκά καλά έκανε και δνε έφερε, τα σκνδιναβικά γλυκά είναι λίγο, πώς να το πω, άνοστα, χωρίς ζάχαρη. δεν είναι γλυκά τέλοσπάντων!
  Μη στεναχωριέσαι Χάππι, δεν έχασες τίποτα!

  • 12 Οκτώβριος, 2010 12:11 μμ

   Ξεφεύγοντας λίγο από το πνεύμα της ανάρτησης (!), εμένα τα γλυκά του ΙΚΕΑ μου αρέσουν πολύ γιατί είναι πιο ελαφριά από τα δικά μας και μάλιστα έχω τραβηχτεί μέχρι το αεροδρόμιο μόνο για να αγοράσω εκείνο το μπισκοτένιο με το σιρόπι από πάνω που δεν θυμάμαι πως το λένε. Στην εκλογική ρακοσυνάντηση θα φροντίσω να είμαι εφοδιασμένος

 20. 12 Οκτώβριος, 2010 4:40 μμ

  Στα «Νέα» του περασμένου Σαββάτου είχε συνέντευξη της Μάρως Δούκα, που το καινούργιο της βιβλίο αναφέρεται στη δράση των Γερμανών στα Χανιά το 1944-45 (βλ. εδώ κι εδώ). Ένα ενδιαφέρον απόσπασμα:

  Το άλλο έγγραφο είναι μια προκήρυξη του Σεπτεμβρίου 1941. Την έχει συντάξει μία «Επιτροπή του Λαού του Νομού Χανίων» που ζητάει από τους Χανιώτες, ούτε λίγο ούτε πολύ, να παραδώσουν τα όπλα τους, όπως το ήθελαν οι Γερμανοί, προκειμένου να αποφύγουν «τον κίνδυνον παρατάσεως της ανωμαλίας της ζωής της Νήσου και νέας ασκόπους αιματοχυσίας». Την «Επιτροπή του Λαού» αποτελούν ο Αρχιεπίσκοπος Αγαθάγγελος, ο δήμαρχος Νίκος Σκουλάς, ανώτεροι δικαστικοί, ένας βιομήχανος, στελέχη τραπεζών, δικηγόροι (ανάμεσά τους οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Μιχαήλ Παπαγιαννάκης), γιατροί, κτηματίες. Τι ακριβώς επεδίωκαν και σε ποιο πλαίσιο;

  Η μία εκδοχή που δεν αποσιωπάται στο βιβλίο είναι ότι όλοι αυτοί, αυτόκλητοι ταγοί της πόλης, από αγάπη και έγνοια για την πολύπαθη νήσο αλλά και από μια ρεαλιστική θεώρηση των πραγμάτων, επεδίωκαν απλώς την ειρήνευση με τους Γερμανούς προκειμένου να ανασάνει ο τόπος, να ξαναμπεί σε μια σειρά η ζωή. Η άλλη εκδοχή είναι ότι από ηθική τουλάχιστον άποψη η ρητορεία και η επιχειρηματολογία της επιστολής επιδεικνύει αχαρακτήριστη προθυμία στον κατακτητή- εισβολέα. Και αυτή ακριβώς η προθυμία θα κινδυνεύσει πολλές φορές στο άμεσο μέλλον να εκπέσει σε σύμπραξη και συνενοχή.

 21. 12 Οκτώβριος, 2010 11:53 μμ

  @head σ’ ευχαριστώ πολύ. Ήξερα ότι η Δούκα έκανε πρόσφατα κάποια έρευνα, όμως αγνοούσα τα έγγραφα αυτά-και νομίζω ότι οι περισσότεροι ντόπιοι τα αγνοούν, υπάρχουν πολλά πράγματα σχετικά με τη γερμανική κατοχή της Κρήτης που ακόμα δεν έχουν αποκαλυφθεί.

  Σχετικά πάντως με την προκήρυξη του 1941 αμφιβάλλω κάπως ότι τα κίνητρα ήταν σκοτεινά και γερμανόφιλα, κυρίως γιατί στην επιτροπή συμμετείχε και ο Σκουλάς, που από όσο γνωρίζω υπήρξε αγωνιστής (βέβαια το όνομα του Αγαθάγγελου με βάζει σε υποψίες, αλλά και πάλι δεν μπορεί κανείς να πάρει όρκο για τίποτα, ούτε καν η Δούκα). Υποθέτω ότι ήταν μία κίνηση πανικού, αλλά και πάλι ο Κρητικός λαός αντιστάθηκε, οπότε δεν έπιασε τόπο…

  Αφού όμως φαίνεται να τραβάει αυτή η ανάρτηση, ας γράψω για ένα άλλο γεγονός που φαίνεται να έχει αποσιωπηθεί εντελώς: στην επιτροπή αγώνα του Νομού Χανίων δεν συμμετείχε το ΚΚΕ, που όμως έκανε (μυστικές) προσπάθειες προσέγγισης, άκαρπες όλες, γιατί η επιτροπή απαγόρευε οποιαδήποτε κομματική εκδήλωση-σε αυτό διαφωνούσαν (φυσικά) οι κομμουνιστές. Αποτέλεσμα αυτών των διαφωνιών και της αποτυχίας του ΚΚΕ να μπει στην οργάνωση ήταν η απόφαση του κόμματος να δολοφονήσει τους εκπροσώπους της οργάνωσης (ανάμεσα τους ο Παϊζης και ο Σκουλάς), και μάλιστα με ψηφοφορία επέλεξαν και το εκτελεστικό απόσπασμα που θα αναλάμβανε να βγάλει από τη μέση «τα εμπόδια».

  Ο συγγραφέας του βιβλίου που αναφέρω γράφει ότι σε κάποια συνάντηση με το ΚΚΕ η επιτροπή αγώνα τους αποκάλυψε ότι γνωρίζουν τα σχέδια τους κι έτσι δόθηκε τέλος…

Trackbacks

 1. Tweets that mention Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα; « Silentcrossing's Blog -- Topsy.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: