Skip to content

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Χαλάνδρι

22 Απρίλιος, 2010

Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ (ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ)

 ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010 (ΑΠΟ 11.00 πμ ΕΩΣ 15.00 μμ)

 ΑΜΕΣΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΕΨΥΠΕ

 ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ – ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ

 

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 – μετά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των τραγικών συνθηκών διαβίωσης των ψυχικά ασθενών στο ίδρυμα της Λέρου – ξεκίνησε στη χώρα μας η προσπάθεια για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, με την υποστήριξη (και τη χρηματοδότηση) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Κύριος στόχος της μεταρρύθμισης είναι η στροφή από την ιδρυματική περίθαλψη, δηλ. τον εγκλεισμό των ανθρώπων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα σε μεγάλα ιδρύματα-άσυλα και τον κοινωνικό αποκλεισμό, προς την κοινοτική φροντίδα, δηλ. τη στέγαση, την υποστήριξη και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων σε κοινοτικές δομές, όπως οικοτροφεία, ξενώνες, κέντρα ημέρας κ.α.

 

Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλές κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας από τον δημόσιο και τον μη-κερδοσκοπικό τομέα. Κάποια ιδρύματα έκλεισαν και πολλοί άνθρωποι με ψυχικά προβλήματα ή με νοητική υστέρηση ζουν ενταγμένοι στο κοινωνικό σύνολο. Καταρτίζονται, εργάζονται και υποστηρίζονται στην καθημερινότητά τους από ειδικούς ψυχικής υγείας.

 

Δυστυχώς, το Υπουργείο Υγείας πριν από τέσσερα χρόνια -επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας- άρχισε να εγκαταλείπει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση πριν να ολοκληρωθεί. Η υποχρηματοδότηση των μη-κερδοσκοπικών φορέων ψυχικής υγείας οδήγησε τις κοινοτικές δομές σε αδιέξοδο. Οι εργαζόμενοι παρέμεναν απλήρωτοι για πολλούς μήνες και αρκετοί αναγκάστηκαν να παραιτηθούν, ενώ κάποιες δομές ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

 

Όλα αυτά τα χρόνια, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις ενάντια την απαξίωση και την υποβάθμιση των δομών ψυχικής υγείας. Ερωτήσεις από βουλευτές, τόσο στη Βουλή όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, και διαμαρτυρίες από ελληνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς (Συνήγορος του Πολίτη, Παιδοψυχιατρική Εταιρεία, Mental Health Europe κ.α.), οδήγησαν την Ε.Ε. να θέσει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση υπό επιτήρηση και να συνυπογράψει, τον περασμένο χρόνο, με το Υπουργείο Υγείας μια συμφωνία που εξασφαλίζει τη λειτουργία των κοινοτικών δομών και τη συνέχεια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

 

Όμως, η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. δεν τηρήθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και συνεχίζει να μην τηρείται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του σημερινού πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου αλλά και τις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και της υφυπουργού Φώφης Γεννηματά.

 

Πριν από λίγες ημέρες, πληροφορηθήκαμε ότι η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.) απέστειλε στο Υπουργείο Υγείας αίτηση διακοπής λειτουργίας όλων των δομών της. Συγκεκριμένα, η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. λειτουργεί τρεις ξενώνες για άτομα με ψυχικά προβλήματα και νοητική υστέρηση («Θέτις», «Αριάδνη», «Οδυσσέας»), έναν ξενώνα φροντίδας παιδιών («Μελία»), ένα κέντρο ημέρας εφήβων («Ωρίωνας») και μια συμβουλευτική γραμμή για παιδιά και εφήβους, ενώ από πέρσι έχει σταματήσει η λειτουργία του Θεραπευτικού Ξενώνα Εφήβων «ΙΡΙΣ».

 

Μπροστά στον ορατό πλέον κίνδυνο να διακοπεί η λειτουργία των δομών ψυχικής υγείας της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., αλλά και άλλων ανάλογων δομών της χώρας μας, με τραγικές συνέπειες για τους ανθρώπους που φιλοξενούνται και υποστηρίζονται σε αυτές, οι (απλήρωτοι για τέταρτο μήνα) εργαζόμενοι στις κοινοτικές δομές της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. αποφασίσαμε:

 

 • Να οργανώσουμε συγκεντρώσεις ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τον κίνδυνο να εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση σε μια χρονική στιγμή που οι ανάγκες για φροντίδα ψυχικής υγείας είναι αυξημένες
 • Να διαμαρτυρηθούμε, με όποιο τρόπο ή μέσο διαθέτουμε, για την επικείμενη διακοπή λειτουργίας των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και ψυχικής υγείας που λειτουργεί η Ε.Ψ.Υ.Π.Ε., ένας φορέας που για μια 20ετία συμμετέχει στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση
 • Να καταγγείλουμε δημόσια την υποκριτική στάση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και της σημερινής κυβέρνησης που συνεχίζει να αθετεί τη συμφωνία με την Ε.Ε. για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, ενώ προεκλογικά κατήγγειλε την προηγούμενη κυβέρνηση για την αθέτηση της ίδιας συμφωνίας.
 • Να ζητήσουμε τη συμπαράσταση όλων των ενεργών πολιτών για να φτάσει η φωνή μας στους κυβερνώντες και να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να παίζουν ούτε με την ψυχική υγεία των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων ούτε με τους μισθούς των (ούτως ή άλλως) χαμηλόμισθων εργαζομένων στην ψυχική υγεία.

Οι εργαζόμενοι στις κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.

 

Επικοινωνία: seepsype@gmail.com

4 Σχόλια leave one →
 1. 22 Απρίλιος, 2010 11:36 πμ

  Καλά κάνουν οι άνθρωποι, αλλά ποιος τους ακούει;
  Εδώ έχουμε να σώσουμε τη χώρα από τη «χρεωκοπία», τα άλλα είναι ψύλλοι στ’άχυρα.

  Ποιος ασχολείται με την χρεωκοπία της κοινωνίας, των αξιων, των θεσμών; Αυτά δεν φέρνουν φράγκα.

  [Δεν τα είδα έγκαιρα, αλλά τα ποστ με τα αδεσποτάκια είναι αριστουργήματα!]

 2. 22 Απρίλιος, 2010 5:51 μμ

  Εγώ πάντως έχω προτείνει εδώ και καιρό να μαζευτούν οι φορείς και να παραδώσουν τα κλειδιά ξενώνων και ιδρυμάτων στο υπουργείο, να βγάλει άλλος πια το φίδι από την τρύπα…

  (Ναι βρε κροτ, είδαμε και πριν τη “χρεωκοπία” το ενδιαφέρον τους: στα μεγάλα φαγοπότια η σκέψη τους ήταν πάντα στους ασθενείς!)

  Για όποιον ενδιαφέρεται, μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα υπάρχει εδώ:

  http://psi-action.blogspot.com/2010/02/spidla.html

  κι εδώ:

  http://psi-action.blogspot.com/2010/03/blog-post_25.html

  κι εδώ:

  http://psi-action.blogspot.com/2010/03/blog-post_18.html

  κι εδώ:

  http://psi-action.blogspot.com/2010/02/blog-post_25.html

 3. chara permalink
  24 Απρίλιος, 2010 6:18 μμ

  Genika tha borousame na dwsoume ola mas ta kleidia sta ipourgeia parea me ta asorti grammatokivotia me tous logariasmous!
  Eilikrina de nomizw na perimenoume kati apo anthrwpous pou anakoinwnoun peripou hreokopia apo tis kalokairines tous arpahtes stin eparhia kai tous dithen antipalous tous. Vevaia allo afto ki allo to ti diekdikoume.
  (Apla osoi ehoume to kouragio na diekdikoume mipws tha eprepe na epanexetasoume to pws kai mesw poiwn? Afto to kapelwma me ehei kourasei ligo kai me kanena tropo den anaferomai sti siggekrimeni diamartiria. min parexigithw!)

  • 26 Απρίλιος, 2010 10:31 πμ

   Πάντως η ξεφτίλα δεν έχει τέρμα: ήμουν σε κάποια άλλη διαμαρτυρία Παρασκευή απόγευμα έξω από το Υπουργείο Υγείας. Το σκηνικό ήταν περίπου σαν προσκύνημα στην Τήνο: οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία διαμαρτύρονται 6-7, ακολουθούν οι τυφλοί 7-8 και τέλος τα σωματεία γονέων και συγγενών ανάπηρων παιδιών 8-9.

   Επίσης επικοινωνήσαμε με κάποια εκπομπή μεγάλης εμβέλειας για να προβάλλει την κινητοποίηση και φυσικά αρνήθηκαν, με το σκεπτικό ότι γίνονται περίπου 10 διαμαρτυρίες τη μέρα και αν ασχολούνταν μόνο με αυτά δεν θα είχαν καθόλου τηλεοπτικό χρόνο για ο,τιδήποτε άλλο!

   Όχι ότι φταίνε οι τηλεοπτικοί μαγαζάτορες, δίνω κάπως το μέγεθος της απόγνωσης που επικρατεί στη Δανία του νότου…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: