Skip to content

30 Ιανουάριου 2008, ώρα 04:10, ετών 23

9 Ιανουαρίου, 2010

3

4 Σχόλια leave one →
 1. 9 Ιανουαρίου, 2010 7:00 μμ

  Από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ:

  ΠΩΣ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ
  ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΚΟΥΣΤΑ
  ΣΤΟ 31Ο ΛΟΧΟ, ΣΤΟ ΔΟΡΙΣΚΟ, ΣΤΙΣ ΦΕΡΡΕΣ

  Φτάνουν πια τα μισόλογα. Φτάνει πια η Συγκάλυψη.
  Η αυτοκτονία του Στρατιώτη Μηχανικού Απόστολου Κούστα ήταν σχεδιασμένη δολοφονία. Σε αυτή συνεργάστηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Μεϊμαράκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Γράψας, ο αρχηγός ΓΕΣ Βούλγαρης, ο διοικητής της Ταξιαρχίας Μπόλης, ο Υποδιοικητής Ναλμπάντης, ο διοικητής του 31ου Λόχου Ταγματάρχης Λιναρδάκης, ο διμοιρίτης ανθυπολοχαγός Ρουσάκος, και οι Αξιωματικοί υπηρεσίας, που εκτέλεσαν καθήκοντα όλη την προηγούμενη βδομάδα.

  Ξέρουμε ακόμη και τον τρόπο που πάνε να κουκουλώσουν τις τεράστιες ευθύνες τους.

  Δεν υπάρχει λεπτό από την ώρα που δημοσιεύτηκε η τραγική απώλεια του Απόστολου που να σταμάτησε η επικοινωνία μας με συναδέλφους του από το μοιραίο στρατόπεδο, αλλά και μονάδες από ολόκληρη της Ελλάδα.

  Όλοι τόνισαν ότι ο Απόστολος ήταν ένα έξυπνο, καλόκαρδο, φιλότιμο παιδί. Ήταν και αυτός ένας από τους λόγους που συνέβαλλε στη δολοφονία του.

  Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
  Ο 26χρονος Απόστολος, παρουσιάζεται αρχικά στις Ειδικές Δυνάμεις. Μετά από εξετάσεις οι γιατροί θα διαγνώσουν διάφορα προβλήματα υγείας, θα τον χαρακτηρίσουν Ι2, θα τον στείλουν στο Μηχανικό και από εκεί παίρνει Μετάθεση ως τυφεκιοφόρος για τον 31ο Λόχο Μηχανικού στις Φέρρες.

  ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
  ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΜΑΥΡΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
  ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ.

  Διοικητής της μονάδας ο ταγματάρχης Λιναρδάκης, με πρωτοπαλίκαρο του στη συγκεκριμένη διμοιρία τον ανθυπολοχαγό Ρουσάκο (εμείς δε θα τους χαρακτηρίσουμε – αφήνουμε στους αναγνώστες τη δυνατότητα να κρίνουν)!!!

  Προσέξτε μονάδα: ελάχιστη συγκρότηση. Οι υπηρεσίες συχνά είναι 14 ή 15 μέρες υπηρεσία για να πάρεις έξοδο. Μπάνια δεν υπάρχουν, ή καλύτερα υπάρχουν αλλά απαγορεύεται η χρήση τους – υπάρχει ειδική πινακίδα απαγόρευσης λόγω κινδύνου ηλεκτροπληξίας. Από το φθινόπωρο τουλάχιστον επικρατεί αυτή η κατάσταση και καμιά πρόνοια επισκευής δεν υπάρχει. Οι φαντάροι υποχρεώνονται να χρησιμοποιήσουν τα μπάνια της 12της ΕΜΑ και να διασχίζουν μεγάλη απόσταση μεταξύ μπάνιων-θαλάμων, με θερμοκρασίες που συχνά φτάνουν τους -10 βαθμούς. Σε ένα στρατόπεδο που παγώνει ακόμη και η πάχνη.

  Τα καλοριφέρ είναι σκουριασμένα και τρέχουν συνέχεια νερά. Η διατροφή είναι απαίσια και οι συνθήκες διαβίωσης πραγματικά άθλιες.

  Και ενώ η διοίκηση της μονάδας, υπό την υψηλή εποπτεία του Ταξίαρχου Μπόλη και του υποδιοικητή της Ταξιαρχίας Ναλμπάντη, αδιαφορεί και ουσιαστικά συντηρεί τις απαράδεκτες αυτές συνθήκες, κάνει ότι περνά από το χέρι της για να τρομοκρατήσει και να γεμίσει άγχος τους φαντάρους.

  Κοιτάτε παραλογισμό: ρίχνουν 2ημερες ή 3ημερες κρατήσεις και 5μερες φυλακίσεις γιατί το Μ71 δεν ήταν τετραγωνισμένο και γιατί το κρεβάτι δεν ήταν στρωμένο σαν χαρτί!!!

  Την τελευταία εξάλλου Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, στην Επιθεώρηση μοιράσανε δεκάδες μέρες κρατήσεων – φυλακίσεων για τους παραπάνω «εγκληματικούς» λόγους!!!

  Ο Απόστολος λοιπόν μετατίθεται στην παραπάνω μονάδα στις 20 Σεπτεμβρίου. Όμως δεν μπορεί να περπατήσει κανονικά και να σηκώσει βάρη. Όπως μας λένε χαρακτηριστικά συνάδελφοι του από τη μονάδα τον βοηθούσαν να σηκώσει ακόμα και τον οπλομαστό!!!

  Πριν τις γιορτές αντιμετώπισε πρόβλημα και έκανε εγχείρηση (κύστης). Ο γιατρός μάλιστα τον έβγαλε ελεύθερο όπλου.

  Όμως ο Απόστολος ήταν ένα πολύ φιλότιμο παιδί. Δεν μπορούσε να βλέπει τους συνάδελφους του να χώνονται και να μην παίρνουν ανάσα. Για να τους ελαφρώσει λίγο, προσφέρθηκε να κάνει άοπλες υπηρεσίες.
  Σιγά-σιγά αυτό έγινε κανόνας. Του έδιναν τελαμώνα, ενώ άρχισαν να του δίνουν και όπλο. Το γεγονός ότι δεν μπορούσε να αντέξει αποκαλύφτηκε την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν δεν άντεξε και ζήτησε να τον αλλάξουν.

  Φεύγει με το γκρουπ των Φώτων, αλλά όταν επιστρέφει συναντά και αυτός, όπως και τα υπόλοιπα παιδιά την ακραία κατάσταση που καθημερινά οξύνει η συμπεριφορά της διοίκησης.

  Ο Απόστολος δεν αντέχει. Αλλά το κρύβει. Υπομένει τα δεινά της θητείας στη μαύρη μονάδα και προετοιμάζει τη φυγή του….

  Ο 31ος Λόχος έχει αναλάβει και να καλύπτει μια σκοπιά της 12ης ΕΜΑ, που επίσης έχει ελάχιστο κόσμο.

  Πριν ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ λοιπόν ο Απόστολος θα αφαιρέσει μια σφαίρα, τη μοιραία από τελαμώνα, ενώ εκτελούσε χρέη σκοπού στην Σκοπιά 712.

  Κανένας δεν παίρνει χαμπάρι τίποτα. Ούτε οι υπαξιωματικοί Αλλαγής, ούτε οι Αξιωματικοί Υπηρεσίας για μια ολόκληρη βδομάδα δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι από τον τελαμώνα λείπει μια σφαίρα.
  Μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση η ανεύθυνη τέλεση της υπηρεσίας των βαθμοφόρων αγγίζει τα όρια της εγκληματικής αμέλειας.

  Δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

  Όλοι γνωρίζουν ότι από 01/01/2008 υπάρχει σε ισχύ ΛΕΥΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ, οι φαντάροι εκτελούν χρέη σκοπού με ΚΟΥΜΠΩΜΕΝΟ ΓΕΜΙΣΤΗΡΑ, άρα υπάρχουν επιπλέον λόγοι όλοι να εκτελούν στο ακέραιο τα καθήκοντα τους, πρώτα από όλα οι βαθμοφόροι που έχουν υπηρεσία και η ΟΑΣ!!!

  Τίποτα όμως από τα προβλεπόμενα δεν έγινε.
  Η Εγκληματική Αμέλεια πάει ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ με τις απαράδεκτες, τρομοκρατικές συνθήκες που έχει επιβάλλει η διοίκηση του Λόχου.

  Έτσι οπλίστηκε το χέρι του Απόστολου, έτσι ο στρατός μας στέρησε, μας δολοφόνησε ένα ακόμη παλικάρι.

  Ο Απόστολος έπεφτε νεκρός εκτελώντας υπηρεσία 3:00 μέχρι τις 6:00 το πρωί, σε έναν πόλεμο που χάνει καθημερινά η νεολαία.

  Θύμα της ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ κατάστασης που επικρατεί στις μονάδες της παραμεθορίου του Στρατού Ξηράς.

  Τώρα με το γνωστή και δοκιμασμένη μέθοδο της ΕΔΕ πάνε να συγκαλύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους. «Δεν πήρε την σφαίρα από την τελαμώνα», λένε προκλητικά.

  Όμως οι ευθύνες δεν εντοπίζονται μόνο στη Διοίκηση της μονάδας και στην Ταξιαρχία.

  Πρέπει πλέον να καταλάβουμε ότι κανένας δεν νοιάζεται για τα παιδιά.

  Οι δολοφονίες παιδιών στον στρατό είναι υπολογισμένο μέγεθος.

  Τα τρισεκατομμύρια που αρπάζουν από τον ελληνικό λαό θα πάνε σε πολεμικούς εξοπλισμούς για τις αποστολές εκτός συνόρων, στις προμήθειες και στους εμπόρους του πολέμου Κόκκαλη κλπ. Όχι για την βελτίωση των συνθηκών, όχι για τους φαντάρους.

  Ο τεράστιος αριθμός των στρατοπέδων θα συντηρείται για τις πελατειακές σχέσεις των βουλευτών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και για να διατηρείται και να δικαιολογείται ο πρωτοφανής αριθμός των Ελλήνων αξιωματικών. Και ας μην φτάνουν οι φαντάροι και ας χώνονται με απάνθρωπο τρόπο.

  Οι φαντάροι θα λιώνουν στις άδειες μονάδες της παραμεθορίου για να στέλνει στρατό η κυβέρνηση στα Βαλκάνια, το Αφγανιστάν και στην Αφρική.

  Πριν η κυβέρνηση και ο ελληνικός στρατός βάψει τα χέρια της με το αίμα του Κοσσοβάρου και Αφγανού, τα έχει βάψει με το αίμα του Φαντάρου.

  Εμείς και οι συνάδελφοι του θα θυμόμαστε για πάντα τον Απόστολο.

  Θα θυμόμαστε το μεγαλείο του φίλου μας και συναδέλφου, που μας έδωσε καλοσύνη, κουράγιο και πραγματικά μοιράστηκε βάρη που δεν του αναλογούσαν, για να μας ξεκουράσει.

  Βλέπεις όμως έτσι είναι οι ΦΙΛΟΙ.
  Έτσι λογίζονται οι ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ.
  Αυτό σημαίνει ΑΝΘΡΩΠΙΑ.

  Είμαστε σίγουροι ότι τα φαντάρια της σειράς σου, όλα τα παιδιά που σε γνώρισαν δεν θα σε ξεχάσουν.

  Δίνουμε όλοι τώρα υπόσχεση, με βουρκωμένα μάτια, με οργισμένα πρόσωπα, με αφηνιασμένες σκέψεις ότι θα τιμήσουμε την προσφορά σου.

  Η απώλεια σου είναι ένα διαρκές αγκάθι στην καρδιά μας, που μας προκαλεί να αγωνιστούμε ενάντια στην κρεατομηχανή της νεολαίας, ενάντια στην πολιτική που την κρατά ενεργή και έτοιμη για νέες αναμετρήσεις.

  Εμείς σαν ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ, δηλώνουμε ότι παραμένουμε δίπλα στον φαντάρο.
  Μην διστάσετε να μας απευθυνθείτε οποιαδήποτε στιγμή, για τον οποιοδήποτε λόγο.

 2. 9 Ιανουαρίου, 2010 7:04 μμ

  ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ Προς τον ΥΠΕΘΑ από τους τότε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ:

  Θέμα: « Η αναφορά και μόνο, στην ανακοίνωση του ΓΕΣ, πως ο Στρατιώτης Μηχανικού Κούστας Απόστολος τραυματίστηκε θανάσιμα με το υπηρεσιακό του τυφέκιο, ενώ εκτελούσε καθήκοντα θαλαμοφύλακα, αναδεικνύει τις ευθύνες των προϊσταμένων του, αφού πρόσβαση σε πυρομαχικά και οπλισμό κατά την διάρκεια άοπλης υπηρεσίας σημαίνει πως ή παραβιάσθηκαν σειρά ισχυουσών διαταγών και κανονισμών ή δεν λαμβάνονταν κανένα μέτρο για την ασφάλεια των.»

  Έχοντας υπόψη:

  – Την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού της 30ης Ιανουαρίου 2008 που αναφέρει : » την 30 Ιανουάριου 2008 και ώρα 04:10, ο Στρατιώτης Μηχανικού Κ.Α. του Δημητρίου, ετών 23, ο οποίος καταγόταν από την Αθήνα και υπηρετούσε σε Μονάδα του Ν. Έβρου, τραυματίστηκε θανάσιμα με το υπηρεσιακό του τυφέκιο, ενώ εκτελούσε καθήκοντα θαλαμοφύλακα.»

  – Ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Στρατιώτης Μηχανικού Κούστας Απόστολος έβαλε τέλος στην ζωή του δημιουργούν σειρά ερωτημάτων που όχι μόνο δεν απαντώνται με την ανακοίνωση του ΓΕΣ αλλά τουναντίον περιπλέκονται.

  – Ότι ο Στρατιώτης Μηχανικού Κούστας Απόστολος υπηρετούσε στον 31 ΛΜΧ (Δορίσκος Ν.Εβρου) και στον οποίο Λόχο Μηχανικού οι συνθήκες διαβίωσης , εκπαίδευσης και φρούρησης καταγγέλλονται ως απαράδεκτες , επειδή:

  α)η επάνδρωση της Μονάδας είναι ιδιαίτερα χαμηλή ,

  β)οι εκτελούμενες υπηρεσίες από τους στρατευμένους είναι υπερβολικά αυξημένες. (Συνήθως παραμένουν εντός στρατοπέδου εκτελώντας υπηρεσία 10-15 ημέρες για να επιτύχουν μια έξοδο), εκτελούν ένοπλες υπηρεσίες (σκοπιά-περιπολία) και στρατευμένοι που έχουν υγειονομικά χαρακτηρισθεί κατάλληλοι μόνο για άοπλη υπηρεσία,

  γ)οι επιβαλλόμενες ποινές είναι εξοντωτικές και άνευ ουσίας,

  δ)οι συνθήκες διαβίωσης είναι τραγικές (τα λουτρά της Μονάδας μήνες τώρα είναι εκτός λειτουργίας).

  – Ότι η αναφορά και μόνο , στην ανακοίνωση του ΓΕΣ, πως ο Στρατιώτης Μηχανικού Κούστας Απόστολος τραυματίστηκε θανάσιμα με το υπηρεσιακό του τυφέκιο, ενώ εκτελούσε καθήκοντα θαλαμοφύλακα , αναδεικνύει τις ευθύνες των προϊσταμένων του, αφού πρόσβαση σε πυρομαχικά και οπλισμό κατά την διάρκεια άοπλης υπηρεσίας σημαίνει πως ή παραβιάσθηκαν σειρά ισχυουσών διαταγών και κανονισμών ή δεν λαμβάνονταν κανένα μέτρο για την ασφάλεια των.

  Ερωτάστε:

  1.Με ποιόν τρόπο προμηθεύτηκε το/τα φυσίγγια ο ο Στρατιώτης Μηχανικού Κούστας Απόστολος ;

  2.Έλεγξαν την πληρότητα των πυρομαχικών πριν και μετά την εκτέλεση της υπηρεσίας τα εντεταλμένα για το σκοπό αυτό όργανα υπηρεσίας ασφαλείας της Μονάδος;

  3.Οι φυσιγγιοθήκες ήταν καλυμμένες με ύφασμα και ασφαλισμένες με μολυβδοσφαγίδα όπως προβλέπεται από την Πάγια Διαταγή περί φυσικής ασφάλειας ;

  4.Ο ατομικός οπλισμός ήταν ασφαλισμένος σε οπλοβαστό όπως προβλέπεται από την Πάγια Διαταγή περί φυσικής ασφάλειας (αλυσίδα και διπλά λουκέτα κτλ) ;

  5.Να κατατεθούν τα βιβλία καταμέτρησης οπλίσμού της Μονάδας από 1-1-2008 έως 31-1-2008.

  6.Ποια ήταν τα μέτρα που ελήφθησαν στον 31 ΛΜΧ που να απορρέουν από το πόρισμα της Μελέτης για τις Αυτοκτονίες στις Ένοπλες Δυνάμεις προγραμμάτων πρόληψης;

  7.Ποια προγράμματα πρόληψης εφαρμόσθηκαν ;

  8.Διενεργήθηκαν επιμορφωτικά σεμινάρια με θέμα την ψυχική υγεία κατά την διάρκεια σταδιοδρομικών Σχολείων Αξιωματικών -Υπαξιωματικών και Διοικητών Μονάδων με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης της ουσιοεξάρτησης και των αυτοκτονιών , όπως προτείνεται από το πόρισμα της Μελέτης για τις Αυτοκτονίες στις Ένοπλες Δυνάμεις;

  9.Να κατατεθούν, οι διαταγές που εκδώσατε που να πιστοποιούν την διεξαγωγή σεμιναρίων , λειτουργία σχολείων κτλ , όπως προτείνεται από το πόρισμα της Μελέτης για τις Αυτοκτονίες στις Ένοπλες Δυνάμεις;

  10.Πόσα σεμινάρια – σχολεία λειτούργησαν στην 31 Μ/Κ ΤΑΞΠΖ και την ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ;

  11.Πόσοι Αξιωματικοί από τον 31 ΛΜΧ εκπαιδεύτηκαν στα παραπάνω σχολεία ;

  12.Υπάρχει ομάδα ψυχοκοινωνικής μέριμνας (ΟΨΜ) στη 31 Μ/Κ ΤΑΞΠΖ, όπως προβλέπεται από την Πάγια Διαταγή 4-26/2003 της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού;

  13.Η ομάδα ψυχοκοινωνικής μέριμνας είναι στελεχωμένη με ειδικούς επιστήμονες του Υγειονομικού Σώματος με ειδικότητες του ψυχολόγου, κοινωνιολόγου και του κοινωνικού λειτουργού;

  14.Πραγματοποίησε και πότε επίσκεψη-συνέντευξη του προσωπικού του 31ΛΜΧ από την ομάδα ψυχοκοινωνικής μέριμνας;

  15.Τι προβλήματα ανέφεραν σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης στον 31ΛΜΧ;

  16.Κλήθηκε πότε για συνέντευξη ο Στρτης Μηχανικού Κούστας Απόστολος από τα αρμόδια όργανα της Μονάδας(Διοικητή, Διμοιρίτη,ιατρό) και πότε;

  17.Να κατατεθούν στοιχεία σχετικά με την επάνδρωση του 31 ΛΜΧ (προβλεπόμενοι-υπηρετούντες) από 1-1-2007 μέχρι σήμερα.

  18.Να κατατεθούν στοιχεία με τις εκτελούμενες υπηρεσίες στρατευσίμων στον 31 ΛΜΧ.

  19.Να κατατεθούν στοιχεία με τις επιβληθείσες ποινές σε στρατευσίμους 31 ΛΜΧ από 1-1-2007 μέχρι σήμερα.

  Οι ερωτώντες και αιτούντες Βουλευτές
  Μιχάλης Καρχιμάκης
  Αλέξανδρος Αθανασιάδης
  Βασίλης Οικονόμου
  Γρηγόρης Νιώτης

 3. 9 Ιανουαρίου, 2010 7:05 μμ

  Απάντηση του ΓΕΣ:

  Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι, την 30 Ιανουάριου 2008 και ώρα 04:10, ο Στρατιώτης Μηχανικού Κ.Α. του Δημητρίου, ετών 23, ο οποίος καταγόταν από την Αθήνα και υπηρετούσε σε Μονάδα του Ν. Έβρου, τραυματίστηκε θανάσιμα με το υπηρεσιακό του τυφέκιο, ενώ εκτελούσε καθήκοντα θαλαμοφύλακα.

  Τα αίτια και οι συνθήκες του θανάτου του διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές.

  Ανχης (ΠΖ) Θεοδόσιος Τριαντάφυλλος
  Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΣ

 4. 10 Ιανουαρίου, 2010 5:27 μμ

  sad but true

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: