Skip to content

αστυνομική διαφθορά νο2

4 Νοέμβριος, 2009

ελας

Στις 3 Νοεμβρίου 1996, ο Στέφανος Σαπουνάς πυροβολήθηκε και υπέστη κρίσιμο τραυματισμό από τον Αθανάσιο Ζιώγα, αστυνομικό, όταν δεν σταμάτησε το αυτοκίνητό του σε αστυνομικό μπλόκο στα Άνω Λιόσια. Η σφαίρα πέρασε από το πίσω παράθυρο του αυτοκινήτου και έπληξε τον Στέφανο Σαπουνά στον αυχένα, αφήνοντάς τον ακαριαία παράλυτο. Το περιστατικό συνέβη κοντά σε οικισμό Ρομά στα Άνω Λιόσια και, σύμφωνα με μετέπειτα απολογία στον ανακριτή συναδέλφου του Αθανασίου Ζιώγα, που τον συνόδευε κατά το περιστατικό: «Υποθέσαμε ότι [ο Στέφανος Σαπουνάς] θα ήταν κάποιος αθίγγανος».

 

Ο Αθανάσιος Ζιώγας και ο συνάδελφός του εγκατέλειψαν τη σκηνή και δεν ανέφεραν το συμβάν. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι περιπολούσαν σε περιοχή εκτός του χώρου ευθύνης τους. Ο Στέφανος Σαπουνάς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί ενημέρωσαν τις αστυνομικές αρχές. Ο Αθανάσιος Ζιώγας εμφανίστηκε και ανέφερε το συμβάν μόνο αφού πέρασαν δύο ημέρες και αφού διατάχθηκε ΕΔΕ και ζητήθηκε από τους αστυνομικούς της ευρύτερης περιοχής να παραδώσουν τα όπλα τους για βαλλιστική εξέταση. Φαίνεται επίσης ότι, παρ’ όλο  που οι αρχές γνώριζαν την ταυτότητα του Στέφανου Σαπουνά ήδη αργά τη νύχτα της 3ης Νοεμβρίου, δεν ειδοποίησαν αμέσως την οικογένειά του, η οποία έλαβε ένα τηλεφώνημα από το νοσοκομείο μετά από τρεις ημέρες, μόλις στις 6 Νοεμβρίου.

 

Ο Στέφανος Σαπουνάς υπέκυψε στα τραύματά του περίπου πέντε μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 1997. Η ΕΔΕ, που διάρκεσε σχεδόν τρία χρόνια, συμπέρανε ότι: «[ο Αθανάσιος Ζιώγας] έγινε υπαίτιος διαπράξεως του εγκλήματος της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, χρησιμοποιώντας πυροβόλο όπλο, με ενδεχόμενο δόλο δηλαδή δεν επεδίωκε αμέσως το θάνατο του ιδιώτη, αλλά τη διακοπή πορείας του αυτοκινήτου με κάθε τρόπο, γνώριζε όμως ότι ήταν ενδεχόμενο ο πυροβολισμός να επιφέρει θάνατο και τον αποδέχθηκε ως ενδεχόμενο αποτέλεσμα της πράξεώς του». Η ΕΔΕ συνιστούσε την απόταξή του και την αργία με απόλυση του συναδέλφου του.

 

Αν και ξεκίνησε επισήμως δικαστική ανάκριση στις αρχές του 1997, στη δικογραφία δεν περιέχεται καμία ένδειξη για οποιαδήποτε ενέργεια μέχρι τον Δεκέμβριο του 1998, όταν η οικογένεια του θύματος πληροφόρησε τον ανακριτή για τον θάνατο του Στέφανου Σαπουνά και δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής στην ποινική διαδικασία. Μόλις τον Μάρτιο του 1999, σχεδόν δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Στέφανου Σαπουνά, ζήτησε ο ανακριτής πληροφορίες από το νοσοκομείο σχετικά με τη θεραπεία που έλαβε και την αιτία θανάτου του. Στις 7 Απριλίου 2000, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να απαγγελθεί στον Αθανάσιο Ζιώγα η κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, αντί της αρχικής, σοβαρότερης κατηγορίας της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο. Προσφυγή της οικογένειας του θύματος, που συμμετείχε στη δίκη ως πολιτική αγωγή, κατά αυτής της απόφασης απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους στις 27 Ιουνίου 2000. Ο Αθανάσιος Ζιώγας κατηγορήθηκε επίσης για παράνομη οπλοχρησία. Οι κατηγορίες σε βάρος του συναδέλφου του απορρίφθηκαν από το δικαστικό συμβούλιο, ενώ προσφυγή της οικογένειας του θύματος κατά αυτής της απόφασης επίσης απορρίφθηκε.

 

Πάνω από πέντε χρόνια μετά τον πυροβολισμό, ο Αθανάσιος Ζιώγας δικάστηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2002 από το Τρίτο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Στη δίκη επέμεινε ότι το όπλο του εκπυρσοκρότησε τυχαία, όταν σκόνταψε στην προσπάθειά του να αποφύγει το επερχόμενο όχημα. Το δικαστήριο, ωστόσο, τον έκρινε ένοχο ανθρωποκτονίας από αμέλεια και παράνομης οπλοχρησίας και τον καταδίκασε σε φυλάκιση τεσσερισήμισι ετών. Η εκτέλεση της ποινής ανεστάλη εν όψει της έφεσης, η οποία επρόκειτο να εκδικασθεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2002.

 

Η ΕΦΕΣΗ ΕΚΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΤΙΣ 23 ΚΑΙ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2002. ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΛΛΑ ΜΕΙΩΣΕ ΤΗΝ ΠΟΙΝΗ ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΕΞΑΓΟΡΑΣ: ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ ΑΠΟ ΑΜΕΛΕΙΑ ΣΥΝ ΤΡΕΙΣ ΜΝΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΟΠΛΟΧΡΗΣΙΑ.

 

Υ.Γ. Η υπόθεση κατέληξε στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου και καταδικάστηκε η Ελλάδα…

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: