Skip to content

σε τι χρησιμεύει η ουτοπία;

22 Μαρτίου, 2009

cf83cf85cf83cf85cf86ceb9cebacf81ceb1ceb5cebb1

 

Την ώρα που οι φυλακές στην Ελλάδα καίγονται και κάθε φωνή διαμαρτυρίας φιμώνεται και καταστέλλεται, κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να ξεκινήσουν μία συλλογική προσπάθεια με στόχο την ηθική, πνευματική, ψυχολογική και υλική συμπαράσταση προς τους κρατούμενους και τις κρατούμενες. Ο υπό ίδρυση Σύλλογος Συγγενών και Φίλων Κρατουμένων Ελλάδας ζητάει συμπαραστάτες:

 

Ακόμα και αυτή τη στιγμή μέσα στα κρατικά κολαστήρια του «σωφρονισμού» όπως τα λένε, εξοντώνονται πάνω από 14.000 άνθρωποι. Η εξόντωση τους τελείται από αυτούς που έχουν αναλάβει να διαφυλάξουν την τάξη και την ασφάλεια: Κράτος, Εκκλησία και κάθε λογής αρπακτικά της εξουσίας αφού πρώτα κατασκευάζουν και συντηρούν τη φτώχεια, την ανισότητα, τον πόνο, τον αποκλεισμό κ.α, στη συνέχεια ορίζουν έννοιες και νόμους για να καταστείλουν μέσω του εγκλεισμού, τα αποτελέσματα των συνθηκών που οι ίδιοι έφτιαξαν.

 

Οι 7 από τους 10, που βρίσκονται στα κρατικά κολαστήρια είναι για υποθέσεις που αφορούν προσωπική χρήση ή μικροδιακίνηση ουσιών. Ουσίες που το ίδιο το κράτος με τους μηχανισμούς του, πουλάει και προωθεί με σημαντικά οικονομικά και πολιτικά οφέλη. Οι αμέτρητοι θάνατοι- δολοφονίες, οι εγκλεισμοί, τα ψυχιατρεία και τις φυλακές είναι εγκλήματα του κράτους και των σιωπηλών πλειοψηφιών που για ένα κομμάτι πιστωμένο στις τράπεζες ψωμί, συναινούν και στηρίζουν τις δολοφονικές πρακτικές του κράτους. Ο άνισος αυτός πόλεμος συνεχίζεται ακόμα κι όταν κάποιος καταφέρει να σπάσει τα δεσμά της εξάρτησης και να αντισταθεί σε όλα αυτά που γεννά το σύστημα. Δεν είναι λίγοι οι απεξαρτημένοι η τα αδέρφια μας που στην προσπάθειά τους να φύγουν απ’ αυτού του είδους την εξάρτηση βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους μπάτσους, τους δικηγόρους και τους δικαστές κι όλο αυτό τον μηχανισμό που θέλει την οικονομική και τη φυσική εξόντωση τους.

 

[…] Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός Συλλόγου – Συνδέσμου, ενός φορέα που θα έχει αυτοσκοπό να ελέγχει, να επιτηρεί, να καυτηριάζει, να διορθώνει, να ενημερώνει και να καταγγέλει τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου (Δικαιοσύνης), την κοινωνία, όπως επίσης και τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς αρμόδιους οργανισμούς για κάθε παραβίαση των θεμελιωδών αρχών και δικαιωμάτων της ανθρώπινης ζωής. Πολύ περισσότερο δε σε χώρους σωφρονιστικών καταστημάτων όπου καλούμε πρώτη την κοινωνία να δώσει το σωστό παράδειγμα, να δείξει την υπεροχή της, να διδάξει πως πραγματικά πρέπει να λειτουργεί μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, να θεραπεύσει, να εξυγιάνει και να επανεντάξει στους κόλπους της πραγματικά σωστότερους και καλύτερους ανθρώπους. Με την εκπαίδευση που είναι ένα όπλο που οι συνέπειες του εξαρτώνται από το ποιος το κρατά στα χέρια του και σε ποιον το έχει στραμένο. Σεβόμενοι την επιθυμία και την επιτακτική ανάγκη της κοινωνίας μας για την δημιουργία και την ύπαρξη ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ, προχωρούμε στην ίδρυση ενός φορέα με την ονομασία: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ [ΣΥ.ΣΥ.ΦΙ.ΚΡΑ.ΕΛ] Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ.

  

[…] Συμμετέχουμε στην ίδρυση του Συλλόγου συλλογικά και ανώνυμα. Και όχι τόσο πολύ από το φόβο των αντιποίνων στο πρόσωπο ενός κρατουμένου ή όλων μαζί, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι την πραγματική δύναμη κατέχουν οι συλλογικότητες και μάλιστα οι συλλογικότητες που σέβονται τη συλλογικότητα τους υπερβαίνοντας τις ατομικότητες τους. Ευελπιστούμε ο σύλλογος μας, μέσα από τις προσπάθειες του και μέσα από τις σελίδες του περιοδικού Freedom, θα πλησιάσει περισσότερο το σφυγμό της κοινωνίας μας, που σημαίνει και ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ. Όταν είμαστε όλοι ενωμένοι η φωνή μας και η προσπάθεια μας αποκτά δύναμη και μπορεί να ακουστεί πέρα από τις σιδηρόφραχτες πόρτες που μας περιστοιχίζουν και να αφυπνίσει την κοινωνία. Άλλωστε, αν δεν μπορούμε όλοι μαζί να διαμορφώσουμε προς το καλύτερο μια τόσο μικρή κλειστή κοινωνία όπως είναι η φυλακή μας, πως θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ευρύτερη κοινωνία έξω από αυτήν;

 

Βελτιώνοντας την φυλακή της Ελλάδας, βελτιώνουμε την ίδια την κοινωνία της Ελλάδας, μια και η χειρότερη φυλακή που μπορεί κανείς να βιώσει, είναι ο κακός του εαυτός. Βελτιώνοντας τις συνθήκες κράτησης, περιορίζουμε τον «κακό εαυτό» των κρατουμένων. Περιορίζουμε έτσι άμεσα και ταυτόχρονα και την κακή πλευρά της κοινωνίας μας που συχνά λέγεται ότι καθρεπτίζεται εντός των τειχών των φυλακών. Έτσι βάζουμε και εμείς ένα λιθαράκι για μια κοινωνία ανθρώπινη,  μια κοινωνία μέσα στην οποία θέλουμε τόσο εμείς όσο και τα παιδιά όλων μας να ζούνε.

 

11 Σχόλια leave one →
 1. 22 Μαρτίου, 2009 9:42 μμ

  Καλησπέρα σας,
  Ελήφθη.

 2. 23 Μαρτίου, 2009 1:37 πμ

  Καλησπερα και απο μενα.Εβλεπα προχθες(δεν θυμαμαι που)μια γυναικα που ηταν σε μια ομαδα(δεν θυμαμαι τι) μοιραζαν συριγγες,αποστειρωμενες και συσκευασμενες,σε χρηστες ηρωινης προφανως για να ειναι πιο ασφαλης η χρηση.Οπως ελεγε οι μπατσοι τις επαιρναν απο τους χρηστες…Δεν ειναι επι του θεματος αλλα ειπα να το αναφερω.Τοσο στενομυαλοι ειναι πια?Κανενα δειγμα ανθρωπιας απεναντι στον συνανθρωπο?

 3. αφανής ήρωας permalink
  23 Μαρτίου, 2009 8:52 πμ

  oraia ta leei o filos, de leei omos pos mporoume na voithisume. i filaki einai o kathreftis tis koinonia mas kai o tropos me ton opoio fairesai stous adinamous einai o kathreftis tou politismou sou. an thes rixe mia matia ki edo:

  http://www.epohi.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2418&Itemid=33

 4. 23 Μαρτίου, 2009 7:05 μμ

  Σ΄ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Εγώ την έκανα ήδη την επίσκεψη μου κι ελπίζω να μπορέσουμε να βοηθήσουμε σε ότι χρειαστεί.

  Καλησπέρα.

 5. 24 Μαρτίου, 2009 8:09 πμ

  @L’enfant ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο, με οποιονδήποτε τρόπο…
  Καλημέρα

 6. 24 Μαρτίου, 2009 8:23 πμ

  @lz η γυναικα που έβλεπες σίγουρα ανήκε στους Γιατρούς του Κόσμου. Πέρασα για λίγο εθελοντικά από εκεί και η εμπειρία ήταν αφάνταστα δυνατή. Ένα από τα πράγματα που κάνουν είναι όντως να μοιράζουν συριγγες και προφυλακτικά σε χρήστες στην Ομόνοια, δύο φορές την εβδομάδα και σε έκτακτες περιπτώσεις ρούχα και κουβέρτες. Υπάρχει ένα πούλμαν δύο φορές την εβδομάδα, όπου οι χρήστες μπορούν να εξεταστούν για αφροδίσια νοσήματα.

  Το βίντεο που είδες είναι μάλλον η εκπομπή του ΣΚΑΪ για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, με αντιπροσώπους από Γιατρούς του Κόσμου, ΚΕΘΕΑ και ΆΡΣΙΣ.

  Και οι Γιατροί έχουν πολεμηθεί σε αυτή τη χώρα, αν και όχι όσο άλλοι φορείς κατά τη νώμη μου. Οι πρακτικές της αστυνομίας είναι γνωστές και διαδεδομένες. Δε θα έλεγα ότι είναι στενόμυαλοι. Μάλλον επικίνδυνα πανούργοι. Σκέψου πόσο ωφελεί η πρέζα την κοινωνία…

  Και για να κάνω σύνδεση με το θέμα της ανάρτησης, τις τέλευταίες μέρες δημοσιεύτηκε μία συνομιλία με κάποιον κρατούμενο από τους εξεγερμένους στις φυλακές των Χανιών. Μέσα στα όσα συγκινητικά έλεγε, το σημαντικότερο ήταν ότι σε κάθε αναταραχή στις φυλακές η απάντηση δεν είναι ούτε η βία ούτε όι απειλές, αλλά…η πρέζα. Το δυνατότερο όπλο για την καταστολή ανθρώπων και συνειδήσεων…

 7. 24 Μαρτίου, 2009 8:27 πμ

  @αφανή ήρωα ευχαριστώ για το άρθρο. Έχεις απόλυτο δίκιο σε όσα λες. Η φυλακή, όπως και η δημοκρατία στην Ελλάδα, είναι δύο ταχυτήτων. Για τον κύριο του άρθρου ξέρουμε ότι ήταν αναμενόμενη η εξέλιξη (μείωση της ποινής στο μισό, μεροκάματα στη φυλακή από την πρώτη μέρα, ευνοϊκές συνθήκες διαβίωσης)…Εδώ εξοφλούνται γραμμάτεια…

 8. 24 Μαρτίου, 2009 8:29 πμ

  @κατερίνα αυτό που χρειάζονται σε αυτή τη φάση είναι να μαζέψουν κόσμο για τη δημιουργία σωματείου. Γι’ αυτό και ανέβασα την ανάρτηση, σε περίπτωση που κάποιος θα ήθελε να βοηθήσει.

 9. 25 Μαρτίου, 2009 3:22 πμ

  Μωρε ξερω πως την δουλευουνε την πρεζα…Και ποσο τους εξυπηρετει.Ευχαριστω για την απαντηση-συμπληρωση του σχολιου μου.

 10. αφανής ήρωας permalink
  27 Μαρτίου, 2009 1:42 μμ

  exairetiki i prospatheia, bravo stous anthropous pou agonizontai akoma s auti ti xora…

  • 28 Μαρτίου, 2009 2:59 μμ

   @αφανή ήρωα νομίζω ένα μπράβο στα μέρη των παιδιών θα ήταν ιδιαίτερα εκτιμητέο…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: