Skip to content

18η ημέρα απεργίας πείνας των μεταναστών στα Χανιά

29 Νοέμβριος, 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

   

Συνεχίζουμε την κατάληψη στο κτίριο της περιφέρειας ως απάντηση στην αναλγησία του Περιφερειάρχη και του υπουργού Εσωτερικών. Η άρνηση του Περιφερειάρχη να προχωρήσει σε παρέμβαση στον Υπουργό ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των απεργών πείνας, διατυπώθηκε και με την καθόλου πρωτότυπη αντίληψη πως «δε θα υπάρξει καταστολή καθώς οι μετανάστες έχουν το δημοκρατικό δικαίωμα στην απεργία πείνας μέχρι και να πεθάνουν». Δηλαδή η καταστολή και ο θάνατος είναι οι εναλλακτικές κρατικές προτάσεις απέναντι σε μια  συλλογική διεκδίκηση στοιχειωδών κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Η περιφέρεια, ο δήμος αλλά και ο υπουργός επικαλέσθηκαν αποφάσεις «ψηλότερων» νομοθετικών ρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για γνωστό ανέκδοτο όπου για την όποια διεκδίκηση που αφορά τη μετανάστευση, την εργασία, το ασφαλιστικό, το περιβάλλον, την υγεία ή την παιδεία ο κρατικός εκπρόσωπος επικαλείται την Ε.Ε. Την ίδια στιγμή που το Ελληνικό κράτος αγνοεί, «κλειδώνει» ή παραμορφώνει τους νόμους, ευρωπαϊκούς και εγχώριους, ώστε να υπηρετήσει τα ταξικά συμφέροντα υπέρ των οποίων έχει ταχθεί. Οι ανάγκες των μεταναστών και των προσφύγων, αλλά και όλων των εργατών όμως, ρυθμίζονται με άλλο νομοθετικό πλαίσιο: καταστολή, θάνατος, επισφάλεια, ανασφάλιστη εργασία.

Ο αγώνας των απεργών, όπως συμβαίνει σε κάθε κοινωνικό αγώνα, αντλεί τη νομιμοποίηση του από την υποστήριξη ενός μεγάλου κομματιού της κοινωνίας που μοιράζεται την αγωνία των μεταναστών που ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν στην Ελλάδα.

Οι απεργοί βρίσκονται στη 18η ημέρα απεργίας πείνας. Η υγεία τους πλέον κινδυνεύει άμεσα. Ζητάνε να ψηφιστεί νομοθετική ρύθμιση, με την οποία να διευρύνεται το ρυθμιστικό πεδίο του αρ. 91 Ν. 3386/2005, ώστε κάθε δημόσιο έγγραφο που εκδόθηκε πριν την 31-12-2004 να συνιστά απόδειξη παραμονής στην Ελλάδα και μάλιστα, να έχει αναδρομική ισχύ, ώστε να θεραπευθεί η καταφανής αδικία που η ισχύουσα ρύθμιση προκάλεσε.

Το πρωί της 27-11-2008 αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες από συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού/αναρχικού χώρου προχώρησαν σε κατάληψη του Δημαρχείου Χανίων ως έμπρακτη συλλογική δράση αλληλεγγύης στον αγώνα των μεταναστών απεργών. Η συνέλευση της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης, μέσα από το υπό κατάληψη κτίριο της περιφέρειας, χαιρετίζει την κίνηση και καλεί κάθε πολίτη και συλλογικότητα να εντείνουν τη συμπαράσταση τους στους απεργούς πείνας

Επίσης, τη συμπαράσταση τους με κείμενο και συνθήματα εξέφρασαν χθες αγρότες και κτηνοτρόφοι όταν η πορεία τους για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, που διοργανώθηκε από τους αγροτικούς συλλόγους Δ. Μεθύμνης και Αρμένων, τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Χανίων και την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), πέρασε μπροστά από το χώρο των απεργών.

Καθώς η υγεία των απεργών πείνας επιδεινώνεται, καθημερινά αυξάνει ο αριθμός των ανθρώπων και των συλλογικοτήτων που σε όλη την Ελλάδα συγκινούνται και συμπαραστέκονται πολιτικά στον αγώνα τους. Πάνω από χίλιοι πολίτες έχουν επισκεφθεί τις σκηνές των μεταναστών μπροστά στο κτίριο της εφορίας για να υπογράψουν το βιβλίο συμπαράστασης, να ενισχύσουν οικονομικά και συναισθηματικά τον αγώνα τους και να συζητήσουν με μετανάστες και αλληλέγγυους. Η λίστα των συλλογικοτήτων, πολιτικών και πολιτιστικών ομάδων και κομμάτων που έχουν υπογράψει τα αιτήματα περιλαμβάνει μέχρι σήμερα:

Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, Σύλλογος Μαγκρέμπ Αράμπι στην Κρήτη, Rosa Nera κατάληψη (Χανιά), Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανίων, ΣΥΡΙΖΑ  (Τ.Ε Χανίων),No Border  (Συνέλευση Θεσσαλονίκης), Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, Φόρουμ Μεταναστών Ρεθύμνου, Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων, Γιατροί του Κόσμου  (Μη Κυβερνητική – Αθήνα), Διεθνής Αμνηστία (παράρτημα Χανίων), YRE-Νεολαία ενάντια στο ρατσισμό στην Ευρώπη (Αθήνα), ΑΔΕΔΥ  (Νομαρχιακό Τμήμα Χανίων), Αυτόνομη Παρέμβαση Χανίων (Συνδικαλιστική παράταξη εργαζ.), Βουλευτής ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ  Ηλίας Λαμπίρης, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ  Μανώλης Σκουλάκης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ  Περικλής Κοροβέσης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ  Φώτης Κουβέλης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ  Νίκος Τσούκαλης, Δημιουργικές Γέφυρες (Μη Κυβερνητική – Χανιά), Δημοκρ. Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων ΔΟΥ Χανίων-Ρεθύμνου, Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών (Αθήνα), Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών (Βόλος), Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι   (Μη Κυβερνητική – Αθήνα), ΕΛΜΕ Χανίων, Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών Πανεπιστημίου Ρεθύμνου, Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, Ένωση Γιατρών ΕΣΥ νομού Χανίων, Ένωση Προστασίας Καταναλωτών νομού Χανίων, Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, Εργατικό Κέντρο Χανίων, Ιατρικός Σύλλογος Χανίων, Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό (Αθήνα), ΚΙΝΟ Χανίων, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών (Αθήνα), Μαθητικό Ξεκίνημα (μαθητική εφημερίδα), Νεολαία ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ  (Αθήνα), Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων, ΞΕΚΙΝΗΜΑ -Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση, Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων, Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών (Αθήνα), Ομάδα Μεταναστών και Προσφύγων Θεσσαλονίκης, Ομάδα νομικών Θεσσαλονίκης υποστήριξης μεταναστών και προσφύγων, ΠΑΜΕ  (Συνδικαλιστική παράταξη εργαζομένων), ΠΑΣΟΚ  (Ν.Ε  Ρεθύμνου), ΠΑΣΟΚ (Ν.Ε  Χανίων), Ποδηλάτρεις, Πρωτοβουλία Μεταναστών Μικροπωλητών (Αθήνα), Πρωτοβουλία Παρέμβαση Εκπαιδευτικών (Συνδικαλιστική παράταξη), Ριζοσπαστική Αγωνιστική Συσπείρωση Γιατρών Χανίων (συνδικαλιστική παράταξη γιατρών), Σ.Ε.Κ  Χανίων, Στέκι Αλβανών Μεταναστών (Αθήνα), Στέκι Μεταναστών  (Αθήνα), Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών νομού Χανίων, Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Κρήτης, Σύλλογος Υπαλλήλων Ναυστάθμου Κρήτης, ΣΥΡΙΖΑ  (Τ.Ε Ρεθύμνου), Σωματείο Εργαζομένων στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, Σωματείο Οδηγών ΤΑΧΙ Χανίων, Τ.Ε.Ε  (τμήμα Δυτικής Κρήτης), Ταξική Πορεία Χανίων  (Συνδικαλιστική παράταξη εργαζ.), Φόρουμ Αλβανών Μεταναστών (Αθήνα), HUMAN RIGHTS DEFENCE CENTRE (ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, Ian Parker καθηγητής Ψυχολογίας στο Department of Psychology and Social Change, Manchester Metropolitan University, Saud Salem  (Λίβυος ζωγράφος-γλύπτης). 

Υ.Γ. 1. Πριν από λίγο πέρασα από τα αντίσκηνα όπου για 18η μέρα συνεχίζεται η απεργία των ανθρώπων που ζητούν ό,τι πιο αυτονόητο υπάρχει: το δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρέπεια. Ντρέπομαι τόσο συχνά για τη χώρα μου και οργίζομαι ακόμα συχνότερα για τον τρόπο που το κράτος και η κοινωνία αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αλλά είναι από τις φορές που αισθάνομαι και περήφανος για τον τόπο που γεννήθηκα γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι και σύλλογοι έχουν κινητοποιηθεί και είναι αλληλέγγυοι στους μετανάστες. Με υπογραφές, καταλήψεις, πιέσεις προς το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Υ.Γ. 2. Τους τελευταίους μήνες συνεργάζομαι με δύο παιδιά από την Αλβανία που τα θεωρώ κάπως «δικά μου» παιδιά πια. Μεγάλωσαν σε ιδρύματα μέχρι τα 17 τους, από την Φλώρινα ως το Βόλο και από τα Ιωάννινα μέχρι την Κρήτη. Για έξι μήνες που προσπαθώ να τους βοηθήσω έμεναν σε ένα δυάρι με άλλους 12 Αφγανούς. Την προηγούμενη εβδομάδα τους έδιωξαν και έμειναν στο δρόμο. Το πρώτο  βράδυ κοιμήθηκαν σε μια πλατεία. Το δεύτερο σε ένα τροχόσπιτο, όπου τους επιτέθηκαν με ρόπαλα και μαχαίρια και τους λήστεψαν. Στην αστυνομία, όπου πήγαν για να το καταγγείλουν, τους κράτησαν για ένα ακόμα βράδυ για εξακρίβωση στοιχείων. Έρχονταν σε μένα κάθε πρωί και μου διηγούνταν όλα όσα περνούσαν. Εγώ τους παρακολουθούσα με αγωνία και αγανάκτηση που δεν μπορούσα να τους βρω κάπου να μείνουν. Γιατί στην Αθήνα δεν υπάρχουν χώροι φιλοξενίας. Τελικά βρήκαν δουλειά σε κάποιο «γνωστό» τους. Θα εργάζονται ως τσοπάνηδες από τις 5 το πρωί μέχρι τις 8 το απόγευμα σε κάποιο κτήμα της Αθήνας. Η αμοιβή θα είναι 10 ευρώ και ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα. Ήταν η πρώτη φορά όσα χρόνια εργάζομαι που αισθάνθηκα τόσο μεγάλη ματαίωση. Και θυμό. Για τις κοινωνικές υπηρεσίες, το κράτος, τους «συνανθρώπους» μου, την παντελής ανυπαρξία πολιτικών και δομών σε αυτή τη γαμημένη χώρα.

Υ.Γ. 3. Μετά την επίσκεψη μου στα Χανιά είμαι λίγο πιο ανάλαφρος γιατί πίστεψα ξανά στη δύναμη της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας. Μακάρι γρήγορα να τελειώσει και η απεργία πείνας με ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων και χωρίς μεγαλύτερη ζημιά στην υγεία και τη ζωή των ανθρώπων αυτών.

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: